Санкционират фирмата изпълнител на тол системата

Петя Аврамова, снимка: БГНЕС

Продадените към момента електронни винетки са над 73 хил. за повече от 5 млн.лв.  В сравнение със същия период на миналата година, събраните средства са в същия порядък. Което означава, че няма загуба на средства. Това обяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

До края на месец януари гражданите ще могат да купят електронна винетка от над 4500 точки в цялата страна.  „Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи. Тестовете минаха без констатиране на дефекти. Такива бяха отчетени след нейното пускане в реално време, т.е. от  17 декември м.г.,когато започна продажбата. Проблемите незабавно са докладвани на изпълнителя на договора -  КАПШ, и  са отстранявани своевременно“, каза министър Аврамова и допълни, че са отчетени нерегламентирани атаки към системата.

Към настоящия момент гражданите могат да купят винетка от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение, на каса в офисите на Областните пътни управления, Мобилния оператот „А1“. Вече се продава и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна. От следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции – „ОМВ“, „Петрол“, „ЕКО“, както и в клоновете на „Български пощи“.  До месец ще започне и продажба през 2000 банкомата на БОРИКА.

Петя Аврамова информира още, че до утре ще работят 13 пункта за продажби на винетки на ГКПП. Към момента са монтирани  апарати за самотаксуване на пунктове „Отоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“,“Дунав мост“ – Русе, „Кардам“, „Дуранкулак“. До края на деня ще завърши монтажа на устройствата и на пунктовете „Станке Лисичково“,“ Златарево“, „Оряхово“. На „Калотина“ вече се оборудват и работни места за продажба на винетки с плащане в брой, а утре такива ще заработят и на „Кулата“. На 7. януари такива пунктове ще се разкрият и на Дунав мост при Русе и „Капитан Андреево“.

Министър Аврамова каза още, че повечето от констатираните проблеми вече са решени. Отчетеният софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване вече е отстранен от фирмата-изпълнител в рамките гаранционния период. Не би трябвало да съществува и проблем с банкови преводи.

По отношение на забавянето в монтажа на апарати за самотаксуване на ГКПП-тата, съгласно утвърдения с АПИ график монтажът трябваше да завърши на 31 декември 2018. Тъй като това не се е случило, следващата седмица ще се направи подробен анализ и ще се предприемат действия за санкциониране на изпълнителя, съгласно клаузите за неустойки по договора.

Регионалният министър увери гражданите, че ако са им изтеглени повече пари при плащане на е-винетка, те ще им бъдат възстановени. Това ще става със заявление свободен текст до ОПУ или до централата на АПИ с информация кога е купена тя и доказателство за купуването.

„Атаките за измама на системата са всеки ден - днес екипът ни засече незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за купени винетки. Това не са фалшиви винетки, а просто квитанции, показващи ,че има купена винетка. Но това не може да измами системата, защото данните ги няма в системата, в която няма пробив“, каза още тя.

„В ГЕРБ проблеми с оставките няма и това сме го доказали.Проблем имат други политически партии. Атаките освен хакерски, вече са и политически. Това е много сложна система, която ще доизградим и ще работи перфектно. Цялата система ще е завършена до края на януари, когато се очаква и най-голям бум в продажбата. Оставката е най-лесна, съсредоточили сме върху работата да завършим системата. И сега се монтират апарати, оборудват се работни места“, каза Петя Аврамова.

Очаквахме подкрепа от всички политически сили, защото приходите от електронната система са много нужни за ремонта и изграждането на републиканската пътна мрежа. Защото всеки петък опозицията ми задава въпроси, свързани с пътищата, каза министър Аврамова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK