Онлайн удостоверения за доход от пенсии от четири държави издава НОИ

Снимка: offnews.bg

Националният осигурителен институт (НОИ) разширява списъка с електронните си услуги. От началото на октомври на интернет страницата на институцията е активна нова административна е-услуга – „Издаване на удостоверение образец УП-20 за доходи от пенсии от други държави, изплащани чрез посредничеството на НОИ”.

Чрез нея всички лица, които живеят на територията на Република България и получават чрез НОИ своите пенсии, отпуснати от компетентните осигурителни институции в Германия, Русия, Украйна и Молдова, могат да подадат заявление онлайн, а след това да получат документ, удостоверяващ размера и вида на тези плащания по избран от тях начин, включително и по електронен път.
 

За да ползват новата електронна услуга, потребителите трябва да притежават Квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден от български доставчик на удостоверителни услуги, или Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ.

Услугата е платена, като за изготвянето на посоченото удостоверение се заплаща сума съгласно Тарифата за цените и начините на ценообразуване за изготвяне на специализирани продукти и услуги.

Е-услугата е достъпна на интернет сайта на НОИ в рубрика „Е-услуги“ /„Административни услуги“/ Централно управление (Европейски регламенти и международни договори).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK