Кът за отдих на Картала показа културата на "туристите"

Снимка: Infomreja.bg

Представете си, че сте настанени в хотелска стая, в която подът не е изчистен, банята не е измита, а чаршафите са използвани от предните гости.

Нарочно не ви даваме тривиалното сравнение за това как поддържате дома чист.

Е, да се върнем на хотелската стая – не е приятно, ще вдигнете скандал, ще се оплачете, как сте дали 60 лв. за нощ, а нищо?!

А като отивате в планината, малко на разходка, неделя е, приятно е, и оставяте след себе си всичко, което ви нахрани и напои?

Само че за планина не се плаща за разлика от хотела. На планината само се любуваме и после си отиваме вкъщи на чисто.

Гледката е от местността Картала в резерват „Парангалица“ в Рила – по пътя за хижа „Македония“ и „Семково“.

Преминават семейства с деца, туристи и колоездачи. В Националния парк коли не се допускат.

За сметка на това цивилизацията дотолкова е навлязла в гората, че кътът за отдих се е превърнал в място, подходящо за онези кампании като „Да изчистим България за един ден“ и останалите 364 да я замърсим.

Всякакъв вид етикет липсва у хората, които уж отиват „на въздух“ и оставят след себе си торба отпадъци, защото „да не го мъкнат със себе си“.

Интересно е мисленето „То и без това има тук боклук, ще хвърля и моя“. По поведението в планината може да се разбере защо нацията ни има безброй етикети, свързани с лошото възпитание и маниери.

Не е необходимо да си природозащитик, за да се възмутиш, че някой е ял диня, а корите си оставил на една от дървените маси. „Ами то нали се разгражда?!“ – къде, на масата ли?!

Още по-неподходящи са репликите как да възпитаваме децата си при положение, че самите ние имаме нулева култура за това къде да си люпим семките.

По последни данни Еверест е най-мръсният връх на Земята. Някак си е по-разбираемо това, защото там, когато изкачваш, всяка консерва тежи и я хвърляш – лишаваш се от багаж. Но ти изкачваш Еверест! На благоевградчани и гости кое им тежи, че превърнаха поредния кът в Рила в сметище?

Планината е кош за душевни отпадъци!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK