На Богоявление Неврокопският владика Серафим ще хвърли кръста в река Градска в Гоце Делчев

Снимка: Община Гоце Делчев

Община Гоце Делчев и Неврокопската Света Митрополия за поредна година организира съвместно традиционното спускане на богоявленския кръст в река Градска по повод големия християнски празник Богоявление на 6. януари.

Според предварителната програма в 07.30 часа в събота, в Катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий” ще започне празничното богослужение, а в 09.00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим ще отслужи Света литургия.

В 10.45 часа ще бъде отслужен и водосвет в храм “Св. св. Кирил и Методий”, след което в 11.15 часа - Литийното шествие ще премине тържествено по централната ул. „Търговска” и ще се отправи към река Градска, където в 11.45 часа митрополит Серафим ще освети водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва на Гранично полицейско управление-Гоце Делчев, и ще хвърли богоявленския кръст в реката.

Междувременно от днес започна и записването на смелчаците, които имат желание да се хвърлят в студените води на река Градска за да участват в борбата по намиране на хвърления от дядо Серафим кръст. Преди самия ритуал на реката записаните за водната традиционна богоявленска надпревара ще бъдат подложени на медицински прегледи, както ще бъдат проверявани и за употреба на алкохол. На реката, докато траят празничните ритуали, екип от Спешен център с линейка ще дежурят за оказване на евентуална медицинска помощ на нуждаещите се граждани и на младежите, които ще се хвърлят в реката за да извадят кръста.

Със златен медальон-кръст и с парична награда ще бъде награден този, който ще извади от студените  води на реката богоявленския  кръст на 6. януари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK