Маломерни паралелки ще има почти във всички училища в община Гърмен

Снимка: Infomreja.bg

Почти всички директори на училищата в община Гърмен са внесли в администрацията на общината докладни записки за формиране на маломерни паралелки и такива с по- малко от 10 ученици.  

Докладните на училищните директори ще бъдат разгледани и гласувани от ОбС –Гърмен, на предстоящата на 1. август сесия.

Според докладната записка на Илия Цацев, директор на Обединено училище „Христо Ботев“ - с. Дъбница, се иска съгласие от ОбС за формиране на две маломерни паралелки, а именно в III „Б“ клас, в който учениците са 12 на брой и недостигат по норматив е четирима.

Петима ученици е недостигът в същото училище и в паралелката на седмокласниците, където учениците през предстоящата учебна година ще бъдат 13.

Мотивите, с които обосновава искането си Цацев, са, че в III клас паралелките в школото му са две от започването на етапа на обучение, но две от децата са поискали удостоверения за преместване, поради заминаване в чужбина.

Поради заминаване в чужбина броят на учениците от VII клас също е намалял спрямо предходната учебна година.  

Директорът на ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ в с. Огняново, Ахмед Башев, в докладната си моли за утвърждаване на 5 маломерни паралелки - съответно в 1-и клас недостигът е от двама ученици при 14 първокласници, които ще учат в школото. Трима са по-малко учениците в двата втори класа, където общо учениците са 30 на брой, двама са по-малко и учениците в пети клас, който ще бъде с 16 ученици, а VII клас с 14 ученици с недостиг по норматив от четирима.

Според докладната директорът Азим Мутишев на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в село Горно Дряново, първокласниците през предстоящата учебна година ще бъдат 11 на брой с недостиг по норматив от 5.

При второкласните учениците са 14 на брой и с недостиг на двама, 15 ще бъдат учениците от IV клас в училището в Горно Дряново, като за редовна паралелка не достига само 1 ученик.

Петокласниците са с недостиг от 4-ма ученици при 14, а недостигът за паралелката на от VI клас е от 5.

Най-голям е недостигът на ученици за паралелката от VII клас в училището в Горно Дряново, в която учениците са 11.

Мотивите на директора Адим Мутишев са, че паралелките са утвърдени като маломерни от предходната учебна година и през новата всички ученици са заявили желание да продължат да учат в училището в Горно Дряново.

Според докладната на директора Гюлка Арнаудова на Обединено училище „Христо Ботев“ в с. Долно Дряново недостигът е на общо 14 ученици за всички паралелки, което налага формирането на маломерни такива власт, където първолаците са 10 на брой, а недостигът е от 6.

Със 16 ученици ще бъдат паралелките на седмокласниците и осмокласниците в училището в Долно Дряново поради недостиг по двама ученици в двете паралелки.

С 4 ученици по-малко ще е и паралелката на учениците от IX клас, съобщава в докладната си директор Арнаудова.  

Изтъкнатите мотиви на директор Арнаудова са, че училището в Долно Дряново е единствено в населеното място и в него се обучават ученици от селата Долно Дряново, Крушево и Крибул.

И директорът на Основно училище „Димитър Талев“ в с. Хвостяне също настоява за формиране на маломерни паралелки в школото му, в което през новата учебна година първокласниците, второкласниците и третокласниците ще бъдат с по 10 на брой ученици като недостигът и при трите паралелки е по 6.

Шести клас в училището в село Хвостяне се очертава да е с 8 ученици при недостиг от 6 ученици,  пети клас с 0 ученици и недостиг от 8, шести клас с 11 ученици с недостиг от 7 и седми клас с 12 с недостиг от 6.

Основният мотив на директора е, че учениците се обучават в училището от първи клас и желаят да продължат обучението си в училището в селото и през следващата учебна година.

Две са докладните, които е входирал по проблема и директорът на Обединено училище „Св. Климент Охридски“ в село Дебрен - Верхат Топчиев.

В първата си докладна директорът Топчев моли за формиране на една паралелка - VIII клас с 8 ученици по реда на чл. 69 ал.1 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Втората докладна касае формирането на две маломерни паралелки в IV клас, където учениците са 17, а недостигът по норматив е само на 1 ученик.

Маломерна паралелка да бъде формирана и в 9. клас, където учениците са 14, а недостигът по норматив е четирима ученици.  

Мотивите и за двете докладни на директора Верхат Нопчиев са, че училището е единствено в населеното място и имат необходимата материална, финансова и кадрова обезпеченост за съществуване на маломерни паралелки.

Всички директори поискали формирането на маломерни паралелки и такива с по- малко от 10 ученици са категорични, че не са необходими допълнителни средства от бюджета на община Гърмен за издръжката на тези паралелки,  извън средствата по единните разходни стандарти за издръжка на един ученик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK