Започна Световната седмица на кърменето

Снимка: АГ "Селена"

От днес - 1 август започна Световната седмица на кърменето, която се подкрепя от много организации и хора. Тази година тя се провежда под надслов „Да подкрепим кърменето заедно“. 

Дългосрочната инициатива в България цели да насърчи кърменето на обществени места – музеи, библиотеки, галерии, големи търговски обекти, ресторанти, кафенета, обществен транспорт и др. В болница “Селена” - Пловди подкрепят кърменето и смятат, че то е изключително важно, както за новороденото бебе, така и за майката.

Кърменето е естествен процес, който е изключително важен за психичното и физическото здраве на бебето и малкото дете. То осигурява нормален растеж, намалява риска от инфекции и алергии, подпомага интелектуалното развитие на детето и допринася за изграждането на здрава емоционална връзка между майката и бебето, която е предпоставка за добро психично здраве в детска и зряла възраст.

Кърменето има и икономически ползи както за семейството, така и за обществото като цяло. То е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които са основа за реализиране на правата на всяко дете. Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват през първите шест месеца от живота си бебетата да се хранят само с майчина кърма като се кърмят по всяко време – винаги, когато пожелаят, а кърменето да продължи почти до навършване на двегодишна възраст на детето.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK