Започна щателна проверка на изпълнението на проект “Водопровод - село Рибново“, 23-ти ноември е крайният срок

Снимки: Личен архив

Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда /ПУДООС/ започна спешна проверка на място и по документи относно изпълнението на строителството на водопровода в гърменското село Рибново и средствата похарчени за него.

Проверката е разпоредена след жалба и прикрепената към нея подписка на Независимия инициативен комитет в Рибново, който сезира всички институции за големия проблем с водния режим в селото, който продължава от години, въпреки наличието на стар и нов водопровод в селото и похарчените близо 3 милиона лева народни пари.

С проверката и становището по жалбата на жителите на Рибново е ангажиран главният юрист-консулт на ПУДООС Тереза Дескова, която до 23-ти ноември трябва да представи пред МОСВ и Независимия инициативен комитет в Рибново становище дали има извършени нарушения, има ли източване, присвояване или пренасочване на средства при изпълнението на  строителството на новия водопровод, откъдето дефакто идват и причините за липсата на питейна вода в селото. Защо и какви са причините новия водопровод все още да не е въведен в експлоатация и защо при наличието на нов водопровод водоснабдяването на селото се извършва от стария, въпреки шумното и помпозно откриване на новия.

С писмо № 318 от 17.10 2016 год. Дирекция „Правно административно обслужване“ към МОСВ е възложило на изълнителния директор на  ПУДООС Ренета Колева, да извърши пълна проверка и да излезе със становище до 23-ти ноември относно жалбата на Независимия инициативен комитет в Рибново, както и на жителите на  селото, които буквално бедстват от години заради липса на редовно подаване на питейна вода.

През месец ноември 2008 година, тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гатаузов откри официално новия водопровод в Рибново. На голямото шумно и показно събитие, тогавашният кмет на община Гърмен Ахмед Башев обяви, че с новата придобивка се решава 20-годишния проблем на селото и денят на откриването на водопровода ще се превърне в паметен празник за местното население.

От трибуната тогава Ахмед Башев заяви още, че проектът за новия водопровод в Рибново бил от 1989 год., но до 1999 г. е съществувал само на книга.

Така стана известно, че за това строителство, срещу което продължават да роптаят и недоволстват и до днес  жителите на Рибново, Министерството на регионалното развитие и благоустройството тогава е осигурило 562 000 лева, отделно от ПУДООС са били осигурени 1 200 000 лева, като е имало и целеви транш от 200 000 лева, както и вложени средства от общинския бюджет, размерът на които и до днес за жителите на община Гърмен и Рибново остава в тайна.

В началото на този месец жителите на Рибново отново се разбунтуваха от факта, че въпреки наличието на стар и нов водопровод селото почти целогодишно е на воден режим и всички чакат да завали дъжд, за да потече макар и мътна вода от чешмите им.

Особено засегнати от водния недоимък са махалите в най-високите точки на Рибново, където хората са оставени без питейна вода по 10-16 часа в денонощието.

В Рибново в детската градина за децата се купува минерална вода, защото родители и учители се страхуват децата да пият от мръсната вода, която тече от чешмите, особено след дъжд. Почти всички семейства в Рибново също се снабдяват с вода за пиене и готвене от Огняново и други водоизточници.

Така след поредната ескалация на недоволството за водния проблем в Рибново, в селото бе събрана подписка от 12 - членният инициативен комитет, подкрепена от местното население и разпратена до съответните институции за проверки с надежда за окончателно решаване на тежкия им проблем, който за днешно време в нормалните държави е недопустим.

В дългото изложение на жалбата до институциите хората от Рибново се жалват, че водохващането на построения от бившия кмет Ахмед Башев водопровод е в окаяно състояние, че водата е хваната от дере, а не от река, като въпросното дере през летния сезон пресъхва напълно. 

Отделно от това само на 50 метра от водохващането, което не е оборудвано с утайници, предпазна ограда и други задължителни предпазни съоръжения, минава път, по който се движат и пасат местните и  съседни на селото стада от животни,  каруци и всякакви моторни превозни средства. 

"ВиК няма отношение към това, че изградения по времето на Ахмед Башев водопровод не е узаконен, а той няма как да бъде въведен в експлоатация, тъй като не отговаря на необходимите изисквания. Резервоарът е пълен с кал и аз няма да допусна по чешмите да тече такава вода", коментира ситуацията управителят на водното дружество в Благоевград, инж. Росица Димитрова. 

Тя съобщи още, че водоснабдяването на селото се извършва само чрез стария водопровод заради установените нарушения в строителството на новия, които не позволяват въвеждането му в експлоатация.

В момента Инициативният комитет в Рибново подготвя жалби и подписка и до МРРБ с искане на проверки за разходваните средства и изпълнението на строителството за пътя Рибново - Осеново и за пътя Огняново - Рибново.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK