Училището в Рибново е с паралелка повече. Ако не разширят школото, децата ще учат на три смени

Снимка: Infomreja.bg

С една поралелка повече в гимназиалния курс се увеличават от тази година паралелките в СУ "Йордан Йовков" в гърменското село Рибново, съобщи за ИНФОМРЕЖА директорът на училището, Манчо Джуркин.

Назначени са още четирима млади учители, току-що завършили университет. Миналата година новите млади учители, които започнаха работа в школото в Рибново, бяха петима и така, за двете учебни години са назначени близо 10 млади учители, които ще сменят достигналите вече до пенсионна възраст педагози, допълни Джуркин.

Най-големият проблем за училището в Рибново си остава и за тази година недостигащата база. Ръководството на гимназията се задъхва от прекалената пренаселеност и недостигащите класни стаи, които на брой са едва 16, а паралелките вече са 38. 

Учениците учат на двусменен режим, който официално е отменен с нарочна наредба отпреди няколко години, но заради липсата на достатъчно класни стаи, ръководството е принудено да нарушава въпросната наредба. Ако проблемът продължи да стои нерешен, трябва да мислим за трисменен режим на обучение, което ще стане преценет за България, коментира още директорът на СУ "Йордан Йовков".

Тази година учениците в гимназията са 468. 40 ученици се обучават в самостоятелна форма. В селото се строят много нови къщи, има много млади семейства, чиито деца растат. Раждаемостта е висока, догодина проблемът ще е още по-сериозен, тъй като учениците се увеличават. 

"Ако в най-кратки срокове не започне изпълнението на проекта за разширяване на школото, другата учебна година трябва да преминем, колкото и абсурдно да звучи, на три смени. В момента заради недостига на класни стаи учениците учат в работилници, ученическия стол и други помещения, където могат да се оформят импровизирани класни стаи", признават учители от школото.

Тази година ще бъде назначен и ресурсен учител, а за децата с говорни дефекти, които не са малко, в училището работят и двама логопеди. С една дума училището е обезпечено с всички необходими учителски дейности в полза на децата. Учителите също са обезпечени от страна на заплати и други придобивки", заяви директорът Манчо Джуркин.

Той е категоричен, че единственото решение е построяването на новия и модерен корпус, който ще свързва досегашното училище с още 12 нови класни стаи. За Рибново това строителство е много наложително, защото, макар и голямо, досегашното училище се оказва твърде недостатъчно, за да побере в него всичките ученици.

Джуркин сподели още, че всички партии и парламентарни групи, които са посетили Рибново заради проблема с училището, са го определили за приоритетен. Той смута, че в решаването на проблема няма политика, а обезпечаване на образованието на много деца и бъдещи поколения.

В скорошна нарочна среща с парментарния шеф на ГЕРБ, Цветан Цветанов, който е и заместник-председател на партията, също са стигнали до  разбирането възможно най-скоро, макар и поетапно, да започне изпълнението на проекта за новия корпус.

Както писа ИНФОМРЕЖА, в последните дни на май миналата година в Рибново бе представен изработеният от младия архитект Валентин Тюфекчиев мегапроект за цялостно реновиране на досегашното училище и построяването на нов корпус с още 12 класни стаи.

Представянето на проекта събра и обедини в Рибново всички власти и различни религии, които единодушно заявиха, че трябва на всяка цена да се намери финансиране и проектът да бъде реализиран, тъй като от него най-голяма нужда имат подрастващите.

Четвъртият президент на Република България, Росен Плевнелиев", д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет", заместник-министърът на регионалното развитие - Петър Николов, депутатати от Благоевградска област от всички партии, началникът на РУО-Благоевград, Ивайло Златанов, евродепутатът Асим Адемов, кметът на община Гърмен - Минка Капитанова, председателят на Общинския съвет в Гърмен - Исмет Узунов, районният мюфтия Айдън Мохамед, общински съветници, кметове, директори на училища и учители от целия Гоцеделчевски регион също от различни партии и религии бяха сред официалните гости. 

Въпросният ден се превърна в истински празник на надеждата, че селото след година-две ще има своето голямо училище, в което да учат децата на Рибново от 1. до 12. клас, както и в него да работят и развиват своя потенциал младите учители от селото.

В идейния на този етап проект на арх. Валентин Тюфекчиев е предвидено освен построяването на още 12 класни стаи, и спортни площадки, физкултурни салони, лекарски и зъболекарски кабинети, паркоместа и други удобства за многото ученици и учители, напълно отговарящи на европейските стандарти в образованието.

"Сигурен съм, че село Рибново ще има своето ново и просторно училище, защото зад проекта ни застанаха Министерството на образованието, Община Гърмен, управляващото в момента правителство, президентът Росен Плевнелиев, големият българин д-р Милен Врабевски и още много други отговорни хора и институции, които без съмнения полагат усилия за осигуряване на финансиране за реализиране на строителството", каза директорът Манчо Джуркин.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Мааамооо00:02 - 13.09.2018
Леле майкоооо ми къде са децата нямаги ами кой ше ги учи затворници,пияници,олигофрени итн.Те бягат от вас в чужбина те училище ше пълен .Манчоъоо нещо си опуснял ама кат гледам Та е дебренска МЕТРЕСА първа китка ше напълниш първо нейния джоб после на амзата семселето и тога на малко нефи ше носиш .Няма будали няма пари няма само глей как са прай и крайййй
Вътрешен човек23:58 - 12.09.2018
Как изобщо успяхте да допуснете,толкова много пунктуационни грешки в толкова интелигентен и компетентен коментар, Г-жо ............... ! Използвайте времето пред служебния компютър да се образовате малко,а не за неграмотни коментари ! Вярвам,че не е нарочно и че не са толкова зле нещата,колкото изглеждат .
0114:27 - 12.09.2018
Броят на учениците спрямо миналата година намаля ,а паралелките се увеличават?????Занимални с 5 ,,,,6 деца с цел назначаване на учители, а всеки новоназначен знае ......глей как се прави....
Запознат08:41 - 12.09.2018
Въпросната "Мацка" е щерка на Венци Амзов любовника на Минка а до нея е съпругът и пропаднал кандидат депутат от партията на Касим Дал от Кочан.Цялата рода са по Гърменско в далаверата. Всичко е Алъш вериш както и статията да могат вече да лапнат паричките, че още не ги отпускат.Дано направят нещо за дечицата поне ;)

FACEBOOK