Започна разсажданенето на новата реколта тютюн от гръцкия сорт „Басма” в пограничнито село Беслен

Тютюнопроизводителите от хаджидимовското погранично село Беслен, което се намира буквално на браздата с южната ни съседка Гърция, започнаха разсаждането на новата реколта тютюн 2016- Тази година повечето от производителите залагат на новия гръцки сорт "Басма", изкупната цена на който е по-висока от традиционните сортове, които се отглеждат в региона.

Според много от тютюнджиите засаждането на новата реколта тази година е стартирало твърде рано, което носи риск за качеството на продукцията. Обикновено тази дейност се прави след 1 май, когато температурите се стабилизират. 

Жители на Беслен съобщиха, че вчера в селото е валяла обилна и едра градушка, а температурите са се понижили рязко, което за посетите вече с тютюн площи не е особено благоприятно. В пограничното село Беслен за отглеждането на новия гръцки сорт са сключени вече договори, а експерти от съответната фирма изкупчик са дали наставления за особеностите при отглеждането и изискванията на готовата продукция при изкупуването.

От сатовчанското село Вълкосел също информираха, че кампанията по разсаждането на новата реколта е в ход. От друга страна не е тайна, че тютюнопроизводителите от региона бързат да засадят собствените си ниви с тютюн, за да могат да отидат в Гърция, за да изкарат някой лев от кампанията по сеитбата на тютюни и други култури, която ще започне масово след 1 май.

Разочарованието от тазгодишната изкупна кампания в Гоцеделчевския регион е голямо. Все още има неизкупени количества, като на тютюнопроизводителите не са платени и премиите за миналогодишната им продукция. 

По думите на председателя на Националната асоциация  на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, се очаква до края на месец май да бъдат преведени средствата по Схемата за преходна национална помощ. Земеделските стопани, които са отглеждали тютюн през референтния период 2007-2009 г.,  ще бъдат подпомогнати с около 100 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK