Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Българската държава няма намерение по какъвто и да е начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, предаде репортер на БГНЕС.

Горанов представи информация от Министерски съвет относно изразеното намерение за участие на българската държава в сделката по придобиване на активи на ЧЕЗ Груп в България. Горанов уточни, че позицията, която представя пред комисията, е съгласувана с премиера.

Горанов припомни, че при първата информация, че в Чехия е подписан предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ породи обществена реакция с изключителна интензивност.

„Особено от опозицията се повдигна въпросът къде е ролята на държавата и отделните институции при подобна сделка. Не случайно имаше и специално изслушване по темата, където службите и институциите предоставиха информацията, с която разполагаха към момента. Срещата при премиера с Гинка Върбакова беше по инициатива на членове на правителството. На срещата се постави въпросът при какви обстоятелства и на какъв етап е реализирана сделката, и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка”, припомни Владислав Горанов.

Той коментира, че тогава от страна на собственика на „Инерком“ се заявила готовност да допусне участие на държавата в сделката под една или друга форма, като не са обсъждани конкретни методи за участие на държавата, нито конкретни ресурси, които държавата трябва да вложи, ако трябва да се включи в подобна сделка.

„Собственикът на „Инерком“ обясни, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която има договор за конфиденциалност. След тази среща заявихме, че сме готови, в отговор на обществените очаквания, и на политическите претенции на отделни партии, експерти, че държавата трябва да се намеси в тази сделка“, коментира финансовият министър.

„Не смятаме, че въпреки обществения интерес, че включването на държавата в една подобна сделка, е методът за защита на интересите на гражданите. Подобна позиция е консултирана с премиера. Оставаме с разбирането, че имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателно равнище и регулаторно и не е нужно държавата да придобива и да участва по какъвто и да било начин в тази сделка“, подчерта Горанов. А дали подобна сделка ще се реализира или не, той уточни, че това е извън регулаторните функции на държавата, а тя, посочи Горанов, няма намерение като изпълнителна власт да се намесва като законодателни инициативи в частно-правните отношения.

Той коментира, че това, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар било известно повече от година. Не мисля, че някоя от службите е разполагала преди нас с информация, че за купувач на ЧЕЗ ще бъде избрана фирмата „Инерком“, ако някой твърди подобно нещо нека го докаже, призова Владислав Горанов. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK