XVIII издание на Зонална изложба “Струма” събра над 200 уникални творби в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

XVIII издание на Зонална изложба „Срума” събра 113 художници с над 200 творби в Градската художествена галерия в Благоевград.

Изданието бе открито днес, със символичната дата - 18. ноември, която съвпада и с броя на изданията на възстановената изложба, която обединява таланта на художниците от Благоевград, Кюстендил и Перник.

Благодарности към кмета на града д-р Атанас Камбитов и Община Благоеврад за възстановяването на традицията, която пази духа на творците и ги мотивира да оставят ярък отпечатък в историята на изкуството, изказа директорът на галерията, Иван Милушев, от името на всички участници.

Експозицията на Зoнална изложба „Струма” представя произведения във всички жанрове - живопис, графика, скулптура и приложно изкуство — дърворезби, керамика...

Жури от експерти определи и присъди 4 равностойни награди на изявени художници и една специална награда на Съюза на българските художници.

С награда за живопис бе отличен Пламен Бонев от Благоевград. В същата категория бе награден и Здравко Стойнев от Перник. Награда за пластика получи Георги Андонов от Кюстендил, а отличието за млад автор бе връчено на Димка Ставрева от Благоевград. Наградата на СБХ отиде при Спас Цветков от Благоевград.

До 18. декември, жители и гости на Благоевград ще имат възможност да видят изящните произведения на изкуството, които поради големия брой, ще бъдат рапределени в Градска художествена галерия и залите на Регионален исторически музей.

Зонална изложба „Струма“ е открита  за първи път в Кюстендил на 11 октомври 1977 година и на нея са представени 70 автори със 103 творби. В същата година Голямата награда на изложбата е присъдена на Елица Тодорова за живопис.

На първото издание на зоналната изложба са отличени още Любен Гайдаров с първа награда за живопис, Стойне Шаламанов с първа награда за графика, Емил Попов и Богомил Живков с първи награди за скулптура и Христо Бараковски с първа награда за декоративно-приложно изкуство.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK