Икона на свети Димитър се появи на северната стена на едноименния храм в Брежани

Снимки: Сдружение „Хора и традиции”

Една от най-старите действащи църкви в Югозападна България е в усилена подготовка за своята 170-годишнина на 26 октомври.

Църковното настоятелство, кметство Брежани и сдружение „Хора и традиции” начертаха обща програма, като най-важното беше да се заздрави храмът, защото една от стените потъваше и храмът започна да се пропуква.

Дирекцията по вероизповедания към МС, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли, откликна на молбата на трите организации и се започнаха оздравителни и ремонтни дейности.

Под ръководството на кмета на селото, Благой Стефанов, се поправи покривът и започнаха строителните дейности в храма вътре и извън него.  Много хора, фирми и организации откликнаха на молбата да помогнат на църквата, която според експерти е много ценна и красива.

Стенописите в олтара са от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев приблизително през 1860 година.

Има и стенопис, който вероятно е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са създадени от майсторите, изографисали и храм „св. Александър Невски”. Два пъти опожарявана и два пъти оживявала, църквата „Св. Димитър” оживява, за да носи надежда и вяра на хората.

Венелина Лазарова е ландшафтен архитект от Брежани и проектира уникална градина в двора на храма като подарява своя проект, а нейните работници даряват също своя труд в полза на храма.

Строителите са от Брежани и работят здраво, за да смогнат с кулминацията на 26 октомври, когато тържествената литургия ще се води от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим със специалното участие на хор „Йоан Кукузел”.

И на една от северните стени… се явиха очертанията на покровителя на Брежани – свети Димитър. Стенописът е от Втория период на храма - след 1920 година. Тепърва експерти ще го изследват, но за миряните и вярващите това е знак, че храмът е жив и благославя всички за добрите дела.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK