Започна Петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Гърмен

Снимка: THExperts

Днес се открива Петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който ще се проведе от 26 до 27 септември с любезното домакинство на общините Гоце Делчев и Гърмен.

Конгресът се провежда в партньорство с Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. В навечерието на Световния ден на туризъм – 27-ми септември, конгресът събира в хотел UVA NESTUM Wine&SPA десетки членове на съюза, партньори и мениджъри в СПА индустрията, които ще бъдат посрещнати от домакините на форума – Владимир Москов, кмет на Общита Гоце Делчев и г-жа Минка Капитанова, кмет на община Гърмен.

Официални гости на форума са: Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма; Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите; Тиери Дюбоа - президент на Европейската СПА асоциация (ESPA); Арън Уилтшир; ръководител проекти Европейска туристическа асоциация (ЕТОА); Марина Лали, вицепрезидент на италианската федерация на СПА курортите; Изток Алтбауер, президент на Словенската СПА асоциация; Чила Мезоси, главен секретар на Европейската СПА асоциация (ESPA); Жоао Барбоса, председател на изпълнителния комитет на ЕСПА, маркетинг и ПР директор; Франц Тервей, експерт с над 30-годишен стаж на германските и европейските здравноосигурителни пазари. Сред специалните гости на конгреса са Маркос Данас, главен секретар на гръцката асоциация на общините с термални извори; Николчо Илиев, кмет на Община Кочани, Македония; кметове на общините Гърмен, Гоце Делчев, Чепеларе, Кюстендил, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. и членовете на УС на БСБСПА, и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия.

Основните проблеми, които ще бъдат очертани на Петия годишен конгрес на БСБСПА са:

1) Защо в областта на превенцията и рехабилитацията България не е представена на Европейския здравноосигурителен пазар. Какво ни липсва и какво пропускаме? Очакваме отговор от страна на представители на МЗ по два основни въпроса:  Прилага ли се директивата за трансгранично движение на пациенти в областта на превенцията и рехабилитацията?  Имаме ли сключени споразумения за сътрудничество с европейски здравни каси в областта на превенцията и рехабилитацията? Очакваме анализ и препоръки от страна на специалния ни гост - Франц Тервей, водещ експерт с опит на германските и европейските здравноосигурителни пазари.

2) Защо превенцията и профилактиката на здравето не са поставени във фокуса на здравната политика на България, използвайки богатия природния ресурс, с който страната ни разполага? Пример за успешен модел на здравна превенция и промоция са ваучерите за здравна превенция и профилактика, които се прилагат от над 10 години в Унгария (като програма „Holiday card“), а от две-три години и в Румъния (обхващащи държавните служители). Ваучерите за здравна превнеция постигат два основни ефекта:  ефект 1: подобряване на здравето на работниците и служителите;  ефект 2: увеличаване с над 15% на приходите от вътрешен туризъм. Особено важно е използването на ваучерите да става само в сертифицирани, според наредбите на Министерство на здравеопазването и Министерство на туризма, бази, което гарантира увеличаване от 2 до 3 пъти делът от вътрешен туризъм в тях. На конгреса очакваме да чуем добри практики от Франция за увеличаване процента на нейния вътрешния туризъм чрез програми за превенция и промоция на здравето, финансирани частично или напълно от здравните осигуровки. Очакваме дебат за лобистката поправка, искана от страна на МЗ, която цели поправка в закона за ползване на водите (МОСВ), даваща предимство, на принципа на нелоялната конкуренция, на собствени бази при издаване на разрешителни за ползване на минерална вода. Факт е липсата на актуална стратегия за ефективно използване на минералната вода, с което би могло да се спре незаконното ползване на минералната вода. БСПСПА очаква конкретни отговори на всички свои въпроси, за да защити усилията, инвестициите и бъдещето на българските балнео- и СПА дестинации.

Николина Ангелкова, министър на туризма: „За мен е удоволствие да поздравя участниците в Петия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тази година основни акценти на събитието са „България – лидер в здравния туризъм на Балканите“ и „Четири сезона медикъл/СПА, таласо, спа и уелнес туризъм“. Тези теми са сред важните приоритети в работата на Министерството на туризма, развивайки тях, допринасяме за устойчивото нарастване на сектора и утвърждаване на страната като целогодишна туристическа дестинация. Ценя високо усилията и работата на Български съюз по балнеология и СПА туризъм за просперитета на туризма и Ви уверявам, че Министерство на туризма ще насърчава всяка инициатива, която влияе положително за развитието на отрасъла. Потенциалът на България за развитие на балнео-, СПА и уелнес туризма е изключително голям и се дължи на факта, че страната е на второ място в Европа по богатство на минерални извори. Виждайки възможностите за развитие Министерството на туризма разработи и тематични туристически дестинации. Искам да благодаря на професионалистите, които помогнаха за създаването на 7-те балнео- и СПА дестинации. Вашите познания и опит бяха безценно сътрудничество при разработването им. Желая Ви успешна и ползотворна работа!”.

Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев: „Общината ни има голям потенциал да развива различни видове туризъм. Разполагаме с чудесни условия за селски туризъм в село Делчево, с лечебен климат в село Попови ливади и за планински туризъм в Пирин. Имаме много живи села със запазени стари занаяти, което е много важно, тъй като има приемственост между поколенията. Затова очаквам от Петия конгрес на БСБСПА да създадем успешни контакти, да продължим и занапред ползотворното си сътрудничество, да обменим добри практики с колегите, но и да обсъдим проблемите и възможностите, за да може в крайна сметка с общи усилия, да създадем един добър и успешен туристически продукт, който да показва предимствата на целия регион и да привлича повече туристи”.

Минка Капитанова, кмет на община Гърмен: „Събития, като Петия годишен конгрес на БСБСПА допринасят за популяризирането на община Гърмен като туристическа дестинация, както в национален, така и в международен план. Също така допринасят за развитието на бизнеса и СПА туризма. Неговото популяризирането подобрява качеството на предлаганите услуги, развитието на община Гърмен в икономически план като намалява на безработицата и ограничава на миграцията на млади хора от общината. Позиционирането на община Гърмен като СПА дестинация ще увеличи туристическия поток и ще допринесе за опознаването и популяризирането на останалите забележителности, които се намират на територията й”.

 

КОМЕНТАРИ

теляк13:06 - 26.09.2018
На Минка хотела на горни бани,който Амзов и построи с общински пари,ще има ли СПА
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK