Започна отстраняването на аварията в газопровода за Гърция (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Няма пострадали хора

Сигналът за аварията в преносния газопровод за Гърция в района на петричкото село Кулата е подаден в 8.02 ч. тази сутрин.

"Случило се е рязко спадане на налягането в системата, което е отчетено от дежурните и веднага са реагирали. Системата за аварийно затваряне се е задействала, тоест е спрян газът в този отсек, спряна е и машината. Половин час по-късно всички бяхме на място и видяхме, че 10 метра имаме производствена авария. В момента започваме нейното отстраняване", заяви Павлин Иванов, представител на "Булгартрансгаз" ЕАД и началник на компресорна станция - Петрич. 

Той поясни, че гръм не е имало, нито огън. "Имало е шум, защото е под голямо налягане и свистенето от изтичането на газа е предизвикало този шум. Щетите са само материални", допълни Иванов, който отказа да се ангажира със срок за възстановяването на аварията.

"Започваме веднага и трябва максимално бързо да възстановим подаването към Гърция. Не мога да кажа, че е човешка грешка, защото виждате тук каква е местността. Техническата експертиза ще покаже каква е причината. Бяха тук и от прокуратурата, и следователите, направен бе протокол. Дали тръбите са стари, също не мога да кажа, всичко ще стане ясно след резултатите от експертизата", каза още Павлин Иванов. 

По думите му, за да започне същинската работа по отстраняването на аварията, първо трябва да се източат подпочвените води.

"Изтичане на газ е имало само в този отсек, първият кран се е задействал веднага и е затворен към компресорните станции. На повече от 500 метра е имало хора, които първи са подали сигнала. Съобщили са за шум и изтичане на газ. Спирането на газоподаването става автоматично, такива аварии са възможни, затова има и предупредителни системи", уточни Иванов.

Според него в момента със сигурност има за ремонт 10 метра от тръбата. 

"Районът е отцепен. За хората няма опасност. След като е получено съобщението за изтичане на газ е имало опасност, но за радост не се е стигнало до нараняване", коментира ситуацията и директорът на РДПБЗН - Благоевград, Георги Пармаков. 

По-рано през деня от „Булгартрансгаз” ЕАД излязоха с официална позиция за авариралия преносен газопровод за Гърция в района на Кулата. 

Според съобщението, аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата.

Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция.

Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването, информират още от „Булгартрансгаз” ЕАД.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK