Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020”

Снимка: novini.bg

Българските ВМС участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери

От днес, 10 юли, до 19 юли Военноморските сили на Република България провеждат национално военноморско учение „Бриз 2020”, отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО. Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в обявени своевременно полигони.

Българските ВМС участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 1000 души личен състав. В учението ще се включат и самолет от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски. 

Общо в „Бриз 2020” ще участват 9 страни с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от организации, институции и ведомства.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза. Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море. Ще се отработят и задачи, свързани с реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море.  

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2020”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. 

В „Бриз 2020” се отработва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци се подготвят съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.    

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK