Започна изграждането на два центъра от семеен тип в Благоевград

снимки: Община Благоевград

Първа копка на центровете за настаняване от семеен тип направиха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов в Благоевград. Поставено бе началото на строително-монтажните работи на обекта, който се намира в жилищен комплекс „Ален мак”, в близост до Девето основно училище „Пейо Яворов”.

В съседство ще бъде разположен и вторият център, а третият ще бъде открит на по-късен етап в жилищен комплекс „Струмско”. В приветствието си кметът Камбитов бе категоричен, че изграждането и качествената реализация на центровете е от изключително значение за деинституционализацията на децата от домовете.

“Общината работи и по редица други проекти, които да предоставят допълнителни социални услуги, тъй като грижата за децата е комплексна и не се изчерпва само с изграждането на центровете“, допълни още кметът. Той поясни, че в резултат на новата придобивка ще бъдат разкрити 37 нови работни места. „По този начин ще се предостави възможност на млади специалисти да намерят своята реализация и да прилагат наученото“, каза д-р Камбитов.

Председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов оцени много високо работата на община Благоевград в посока предоставяне на по-добри социални услуги на деца, лишени от родителски грижи. Той допълни, че общината е първата, която реално стартира работа по изграждане на Центрове за настаняване от семеен тип. Каменов изрази благодарност към кмета за високия професионализъм и отговорност при реализацията на този значим проект.

Откриването започна с молебен, отслужен от отец Петър за успешното строителство и работа на новите звена. По план, първата сграда трябва да бъде готова в рамките на пет месеца. В нея ще бъдат настанени 12 деца. Важен детайл при разработката на проекта, е че сградите ще се намират в близост до училища и са разположени в развити квартали. „Това означава, че се предоставя  възможност децата да бъдат опознати, а не изолирани. Означава, че те ще могат да ползват здравни и социални услуги и да имат равенство”, каза Калин Каменов. Той допълни, че основната идея на центровете е децата да почувстват, че до тях има общество, което ги подкрепя. 

Проектът се реализира с 100% безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“. Общата  му стойност е 2 079 445 лева. Във всеки от трите центъра ще бъдат настанени по 12 деца.

На церемонията присъства и зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK