Препис на Паисиевата история правят в родното му Банско

Снимка: Община Банско

Преписът на първата българска историографска книга се прави от вариант на съвременен книжовен език

От една година, в Духовно историческия център „Св.преп.Паисий Хилендарски” в Банско се създава най-новия препис на История славяноболгарская.
 
Според Светла Барякова - директор на Музеен комплекс-Банско, този препис е единствен по рода си, защото в него участват всички българи. Последният бански препис на историята съхранява делото на св. Паисий Хилендарски по нов начин и доказва, че паметта за великия българин е жива, споделя тя.
 
Преписът на първата българска историографска книга се прави от вариант на съвременен книжовен език. Всеки може да допринесе за създаването на уникалното копие в Духовно историческия център „Св. преп. Паисий Хилендарски”, където е изградено точно копие на килията на светеца в Хилендарския манастир.
 
По време на Божествената света литургия в църквата „Света Троица” и тържеството пред мемориала на св. Паисий Хилендарски на 19 юни, гражданите и гостите на Банско ще имат възможност да участват в преписа на свещената за всеки българин книга. Тя ще бъде поставена на площад „Възраждане” върху копие на оригиналната маса, на която е написана История славяноболгарская.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d