Започна десетото издание на конкурса „Дърво с корен“

Снимка: Личен архив

За десета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ отправя покана за истории за любими дървета в България.

Конкурсът цели да събере снимки и разкази за дървета, които са оставили у нас спомен, свързан с лични преживявания, местни предания и легенди, или национални исторически моменти.

Конкурсът е отворен за всички, които имат отношение към красотата на заобикалящата ни природа и нейното присъствие в живота ни и искат да споделят своите любими места и дървета, за да могат повече хора да се докоснат до тях.

Предложения могат да се изпращат до 6 септември 2019 г.

Тази година фондация „ЕкоОбщност“ отново ще се обърне към специалисти – дендролози, лесовъди, лесничеи, биолози – които със своите практически познания за дървета от различни райони на страната могат да насочат вниманието към по-ценни екземпляри, които също ще бъдат включени в конкурса.

Номинациите ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи победителя в категория „Млад природолюбител” и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен 2019” и „Вековните дървета говорят”.

За тези две категории най-впечатлилите приятелите на конкурса дървета ще бъдат определени чрез онлайн гласуване през месец октомври.

Дървото-победител в категория „Дърво с корен“ ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината“.

През изминалата годи 600-годишният цер, намиращ се на границата между селата Скрино и Пастух, се класира на трето място в конкурса „Дърво с корен“.

Той успя да събере 66 гласа в категория „Вековните дървета говоря“, като на първо място беше избрана бялата топола в Ботаническата градина в Балчик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK