С нова технология за контейнерни фиданки ЮЗДП възстановява увредени гори от НАТУРА 2000

Снимки: ЮЗДП

В рамките на Седмицата на гората ръководството на Югозападното държавно предприятие представи днес пред експерти и журналисти първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство с голям капацитет и съпътстваща инфраструктура.

Модерното съоръжение е доставено с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по крупен инвестиционен проект за възстановяване и подобряване на природозащитния статус на горите от мрежата НАТУРА в България.

Целта на проекта е да се подобри състоянието на хабитатите и местообитанията в шест зони на територията на ЮЗДП. В събитието участваха директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Джупаров.

В държавен горски разсадник в с. Локорско, на територията на „ДГС София”, присъстващите разгледаха с голям интерес новата технология за контейнерно производство на иглолистни и широколистни фиданки, оранжерията и откритата площ за отглеждането им. Освен поточната линия в Локорско е изградена и модерна хладилна база за съхранение на семена за дъб, бук, бор и други широколистни и иглолистни видове.

Благодарение на тази база експертите ще могат да съхраняват цели 15-20 години семената от различни местообитания в Югозападна България, така че при възникнали проблеми като пожари и други климатични промени да се реагира навреме със засаждането на точния материал от съответното местообитание, посочи инж. Теодор Тодоров, мениджър на проекта.

Автоматизираната система ще позволи на горските годишно да засаждат по 1,4 милиона фиданки вместо досегашните 200 хиляди, като заетите ще бъдат трикратно намалени и вместо 12 души в разсадника ще работят само четирима. Другият плюс е, че отглеждането на фиданки в контейнери осигурява пълноценно прихващане вместо засаждането на малки дръвчета с гол корен, посочи инж. Тодоров.

Той допълни, че контейнерната система гарантира 97-процентно прихващане на фиданките, което е другият плюс на проекта. Има още едно предимство -  при контейнерното производство залесяването ще отнеме само година, докато при фиданките с гол корен са необходими от 2 до 4 години, докато се отгледа една млада гора.

Друга част от инвестицията в Локорско е огромната модерна оранжерия за отглеждане на самите фиданки, където автоматично се следи не само точната температура, но и охлаждането, поливането, торенето и цялостната грижа за младите фиданки. Разсадникът разполага и с открита част, която при градушки, слани или летни горещини ще бъде покрита с мрежа.

В рамките на проекта LIFEFORHAB ще бъде направен и анализ на иглолистните гори в зоните в НАТУРА, като целта е да се премине постепенно към отглеждане на местни устойчиви видове, расли по тези места преди повече от 70 години.

 

Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Джупаров

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK