Заплахите за България, свързани с Украйна, били основно икономически

Цветлин Йовчев, източник: БГНЕС / Гергана Костадинова

Заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически. Това заяви министър Цветлин Йовчев в Брюксел, по време на редовното заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред“.

"Заплахите са предимно заради нарушения в доставките на природен газ. Всички останали възможни рискове в момента са или с минимална степен на вреда за националната ни сигурност, или със сравнително ниска степен на вероятност", допълни той.

По думите на Йовчев евентуална миграционна вълна може да постави страната пред изпитание, както и рисковете, свързани с икономически интереси на България и на български юридически и физически лица.

"Тъй като Украйна е разположена на ключово географско място и оттам минава съществена част от трафика  от североизток, съществуват възможности от затруднения, включително и за доставка на някои стратегически суровини, сред които е и ядреното гориво", коментира още вътрешният министър.

Имало и косвени заплахи, защото трайна дестабилизация на региона би довела до много други ефекти върху страната.

В Брюксел освен редовния съвет „Правосъдие и вътрешен ред“ се провежда и извънредна среща на външните министри на Европейския съюз за намиране решение на ситуацията в Украйна по пътя на диалога.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK