Министър Димов откри пречиствателната станция на Банско

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Банско Георги Икономов днес откриха пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на Банско.

 „Днес е денят на водата – един от най-ценните ресурси, с които разполагаме и не трябва да приемаме за даденост. Затова се радвам, че точно днес откриваме пречиствателната станция”, каза министър Димов.

„Това е един изстрадан проект, който днес приключва успешно и ще донесе комфорт на жителите и гостите на града и ще го направи още по-атрактивна дестинация“, допълни Нено Димов.

С откриването на пречиствателната станция завършва проектът „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на Банско с изграждане на ПСОВ“, който започна с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013. 

Георги Икономов отбеляза, че проектът е срещнал много трудности в процеса на изпълнение. „Благодаря на MОСВ и на Управляващия орган на ОПОС за подкрепата не само да спасим този важен проект, но и да го доведем до успешен край. Имаме модерна пречиствателна станция, канализация и нов водопровод. Това тепърва ще бъде оценено от хората“, каза кметът.

Проектът на община Банско е един от осемте фазирани проекта, на които се предостави възможност да бъдат довършени с финансиране по ОПОС за периода 2014-2020. 

Общият размер на инвестицията по двете фази на проекта е 83,8 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ от двата програмни периода на Оперативната програма е в размер на 64,6 млн. лв. Новоизграденото съоръжение е проектирано за близо 30 000 еквивалент жители. Реконструирана и новоизградена е 64 км ВиК мрежа.

На церемонията присъстваха областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов, народният представител от Банско – Александър Мацурев, управителят на „ВиК” ЕООД – гр. Благоевград, инж. Росица Димитрова, представители на фирмите-изпълнители, общински съветници и жители на града.



 

Снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK