Записни заповеди за незаконно кредитиране открити в къщата на Васил Донев и негови помощници

снимка: МВР, архив

Записни заповеди за десетки хиляди левове за незаконно кредитиране са открили антимафиотите от ГДБОП по време на полицейската акция в Банско вчера сутринта, при която бе задържан за 72 часа Васил Донев.

Документи за раздавани кредити с висока лихва са намерени и в дома на дясната ръка на Донев - Благой Тодев от Банско. От лихварската дейност на Васил Донев има десетки ужилени жители на Банско и региона, както и софиянци.

Лихварят в планинския град работел с изключително високи лихви. За предоставен заем от 20 000 лв. искал от клиента да му върне 100 000 лв.

В областта се говори, че Васил Донев е сред най-мощните лихвари в Югозапада и редовно се занимава с изнудване и завличане.

Благодарение на незаконната си лихварска дейност, Донев се е сдобил с десетки апетитни имоти не само в Банско, но и в целия регион. Къщата му в разложкото село Баня, където в момента живее, също е спечелена след неуспешен опит на местен жител да погаси задълженията си към него. 

По същата схема Донев е придобил и къща в Симитли.

В Банско се коментира, че дори някакъв пастор заложил църква пред Донев и я изгубил, защото не успял да му върне кредита с непосилните лихви.

Запознати с бизнеса на Донев твърдят, че чистият приход на лихваря е 200 000 лв. месечно. Говори се, че петимата му събирачи получават заплата от 5 000 лв. на месец. Освен Благой Тодев, други негови помощници са Стойчо Бельов и така нареченият Бината.

Макар да има десетки жалби срещу Донев, проверките срещу него никога не приключват с обвинение. И до днес в Банско помнят страховития случай, когато Васил Донев опитал да закопае в яма свой длъжник.

Васил Донев е обвързан на местна основа и с полицаи в Банско, коментират още в курортния град.

В момента Донев строи механа в топ центъра на Банско.

Друго увлечение на Донев била политиката. Смята се, че той е в близки отношения с ексградоначалника Александър Краваров. Около него гравитира и синът на бивша общинарка от екипа му.

 

КОМЕНТАРИ

човек19:39 - 05.04.2012
човек е невинен до доказване на противното!
as16:59 - 05.04.2012
vsichki deto se pravqt na golqmata rabota zaslujavat tova vypreki che za semeistvata im e kofti
ПОПРАВКА14:11 - 05.04.2012
БРАВО НА ИНФОМРЕЖА, ЧЕ ВИНАГИ ОТРАЗЯВАТ БЪРЗО НОВИНИТЕ, НО НЕ СЕ КАЗВА "Записни заповеди", а ЗАПИС НА ЗАПОВЕДИ.
marin10:52 - 05.04.2012
blago todev e razboinika det go pra6ta donevia zatvor za tazi palapul4ovci

FACEBOOK