Копия на руски Георгиевски знамена получи министърът на отбраната

Снимка: МО

Копия на две руски бойни знамена получи министърът на отбраната Красимир Каракачанов от гостите от Руското историческо общество, които са в България по повод 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 година. Дарението е предназначено за Националния военноисторически музей.

Копията на двете Георгиевски знамена със съответните сертификати бяха връчени на откриването на конференцията „Поуки от историята. 140 години от Руско-турската война“ във Военната академия „Г. С. Раковски“ днес, 2 март, в навечерието на Националния празник - Освобождението на България. Знамената са на военни части, отличили се в боевете по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. – 2-ри Сапьорен батальон и 2-ри батальон на 35-ти Брянски пехотен на генерал-адютант княз Горчаков полк. Оригиналите им се съхраняват в руски военни музеи, а копията бяха връчени в знак на приятелство и по повод 140-годишнината от края на войната.

Княз Никита Лобанов-Ростовски, потомък на династия Рюрикович с принос в Руско-турската освободителна война, връчи на министъра на отбраната картина с исторически сюжет и му пожела на български език да продължава да изгражда успешно Българската армия. В отговор министър Красимир Каракачанов подчерта, че българският дух и българският народ се е съхранил успешно благодарение и на Българската армия и нейната роля за българската държавност е съществена.

На откриването на конференцията присъстваха още Георги Първанов, президент 2002 – 2012 г., началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, представители на академичните среди на България и Руската федерация, депутати от руската Държавна Дума, дипломати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK