Каракачанов: България ще продължава да работи за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС

Снимка: МРРБ

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна със своя македонски колега Радмила Шекеринска. Тя беше посрещната в страната ни с пълен военен церемониал и полагане на венец пред паметника на Незнайния воин по-рано днес, 2 ноември. По време на разговорите между двете делегации бяха обсъдени три основни теми – двустранното сътрудничество в областта на отбраната, регионалното партньорство и съвместните инициативи на Балканите, както и подкрепата на България и Министерството на отбраната за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.

„Политиката и позицията на българското правителство за членството на Македония в НАТО и Европейския съюз е ясна и категорична – ние подкрепяме присъединяването на нашата съседка и ще продължаваме да представяме кандидатурата й като най-добра от Западните Балкани“, заяви министър Каракачанов след срещата и припомни, че основен приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС са именно Западните Балкани. Той подчерта, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между нашите страни спорни въпроси няма и изрази надежда, че документът ще бъде ратифициран от парламентите на България и Македония в най-скоро време. Министър Каракачанов изрази задоволство, че двустранните ни отношения, и в частност тези между Министерствата на отбраната, са много по-интензивни през последните месеци, след встъпването в длъжност на новото правителство на Република Македония, отколкото през последните 20 години. „Ние показваме, че на Балканите две държави могат да намерят общ език и по този начин да постигат напредък“, каза министър Каракачанов и даде пример с развитието на сътрудничеството в областта на отбраната, като акцентира върху интензивната работа на съвместните работни групи и споделянето на опита на България като страна-член на НАТО.

Министър Шекеринска заяви, че последните месеци са показали, че има силна политическа воля за конкретно сътрудничество, реални положителни и приятелски отношения между двете страни и нов климат на сътрудничество. По думите й подписаният Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България не е просто парче хартия, а платформа, на която да се изгражда успешното сътрудничество в различни сфери.       

„Особено сме доволни, че като две приятелски страни предприехме стъпки за повишаване на сътрудничеството в областта на отбраната на по-високо ниво“, каза още тя и добави, че с министър Каракачанов са разговаряли за конкретни области като обучението на военнослужещи от македонската армия в българските висши военни учебни заведения, организацията на съвместни учения и тренировки, както и обмен на опит по отношение на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси.

Двамата министри на отбраната подписаха два двустранни документа - „Протокол за намерение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Македония за развитие на сътрудничеството между ВВС на двете страни“ и „Протокол за намерение за сътрудничество при извършването на дейности по осигуряване на лабораторни изследвания на гориво-смазочни материали и специални течности“.

В рамките на посещението си в България министър Шекеринска се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и ще посети Националния военен команден център на Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK