Илияна Йотова: Планинските региони в Европа трябва да се финансират целево от ЕС

Снимка: Прессекретариат

„Най-големият проблем, пред който се изправят планинските региони, е демографският. Планините в България и Европа обезлюдяват и това е особено тревожно. Без хора, потенциалът на планините може да бъде загубен, а с това и богатата култура и история.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри дискусия „Кохезионна политика в планинските региони“ в Брюксел, по покана на Европейската комисия и Европейската асоциация на планинските региони „Евромонтана“. 

Обезлюдяването на българските планини е една от основните причини, Илияна Йотова, в мандата си като евродепутат, да инициира доклад за планинските региони, който цели специално внимание и нови възможности за инвестиции чрез европейски средства. Предложението, в следващия програмен период да бъде предвидено целево субсидиране на планинските региони, бе подкрепено с огромно мнозинство в Европейския парламент през 2016-та година.

„Предназначението на доклада бе включването на планинските региони в политиката по сближаване чрез няколко основни цели. Повдигнат бе въпросът за дневен ред за планинските региони, който би позволил по-добър преглед на нуждите за развитие, как е възможно да бъдат удовлетворени те и как политиката по сближаване може да бъде активна в това“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова отбеляза, че планинските региони имат специално значение и в Лисабонския договор и заслужават индивидуално внимание в действията на ЕС, насочени към засилване на икономическата, социалната и териториалната политика по сближаване.

„Планините в рамките на ЕС са много различни, но всички те споделят някои качества, върху които могат да бъдат фокусирани европейските политики“, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни основните акценти от инициативата в подкрепа на планинските региони. Докладът предвижда повишаване на заетостта чрез дуално образование и инвестиции в малките и средните предприятия, особено в сферата на туризма, екологичното земеделие и занаятите, производство на различни видове възобновяема енергия.

За да се предотврати обезлюдяването, докладът обръща внимание и на инфраструктурата – пътища и високоскоростен интернет, който създава условия на младите хора за развитие на бизнес дейности. В планините има много находища на природни богатства, сред които едно от най-големите блага в модерната цивилизация – питейна вода. Ключов момент в доклада е и опазването на околната среда и адаптирането към климатичните промени. Целесъобразното използване на тези възможности означава процъфтяване на планинските региони в ЕС, ако им се обърне подходящото внимание.

Докладът за планинските региони бе подкрепен и от Европейската комисия и предложението ще бъде включено в следващия финансов период, поради което към вицепрезидента бе отправена поканата да открие специализираната дискусия по темата в Брюксел. Форумът „Кохезионна политика в планинските региони“ е продължение на работата по доклада на Илияна Йотова и е от особена важност с оглед на предстоящото разглеждане на многогодишната финансова рамка на ЕС.

Политиката на сближаване също бе част от изказването на вицепрезидента. „Кохезионната политика, като един от основните инвестиционни инструменти на ЕС, е в състояние да направи повече, отколкото прави в момента за развитието на планинските региони“, каза вицепрезидентът и припомни, че по настояване на президента Румен Радев кохезионната политика бе записана в Римската декларация и ще бъде един от приоритетите за българското председателство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn