Мария Габриел е българската кандидатура за еврокомисар, в ЕП като депутат я сменя Асим Адемов

Мария Габриел, снимка: Пресслужба

Мария Габриел е българската кандидатура за еврокомисар. Днес тя бе представена в Министерски съвет от външния министър Екатерина Захариева.

Евродепутатът Мария Габриел, която е родена в Хаджидимово, трябва да замени Кристалина Георгиева, напуснала своя пост в края на миналата година. Мястото на Габриел очаквано трябва да заеме следващия в евродепутатската листа Асим Адемов - бивш заместник-областен управител на Благоевград.

Адемов е от гърменското село Дъбница, дългогодишен член на ПП ГЕРБ и част от ръководството на партията в община Гърмен.

"Първо да честитим най-сърдечно на Мария Габриел за номинацията да заеме големия пост. Днешният ден е важен най-вече с това, а не толкова кой ще заеме мястото й в Европейския парламент", коментира пред ИНФОМРЕЖА Асим Адемов минути, след като окончателно стана известна българската кандидатура за еврокомисар в лицето на Мария Габриел.

Преди да заеме новия си ръководен пост, тя трябва да премине през процедурата на изслушване от евродепутатите. Вероятният й ресор е дигитализация.

"За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност да прилагам опита си в полза на България", каза Габриел.

"С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията", заяви и министър-председателят.

Премиерът Борисов изрази очакване във възможно най-скоро време да обсъди с председателя на ЕК номинацията на Мария Габриел и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. Коренът й е от град Хаджидимово, където и досега живеят семейството и роднините й.

През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон"в Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Мария Габриел учи още в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. 

Евродепутат е в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2009 г., зам.-председател на ЕНП Жени от 2012 г. и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации й връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

През 2012 г. Мария Неделчева се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Владее френски, английски и руски език.

 

Асим Адемов, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Дарт Мол13:31 - 13.05.2017
Ехооо, патриотиииии..... дека стеее? Ха-ха-ха . Оффф няма ги вече....
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK