Търгът за тунел "Железница" спрян заради мистериозно изчезнали документи, арест и обиски в АПИ

Снимка: МРРБ

България може да загуби близо милиард лева от Евросъюза заради спрян конкурс за магистрала „Струма”. Ситуацията се нажежи и заради сериозни противочерия за това чия е вината, съобщава Нова ТВ.

Става дума за конкурс за изграждането на тунел "Железница" на магистрала "Струма". Прогнозната му стойност е 250 млн. лева. Процедурата беше обявена през август миналата година и реално тези дни трябваше да има победител.

Член на тръжната комисия обаче е откраднал документи от конкурса и затова полиция и ДАНС нахлуват в АПИ и дома му. Липсващите папки, сред които са били и техническите документи на един от кандидатите, са открити в дома на въпросния експерт.

От 6-членната тръжна комисия има само един външен за Пътната агенция член. Това е Стефан Гайтанджиев, човекът, обвинен, че е изнесъл неправомерно документите.

„Интересно е, че документите са съхранявани в зала със силно ограничен достъп, само чрез магнитни карти, които са съхранявани при председателя на комисията, като членове е следвало да влизат само по двама”, каза Невена Зартова, говорител на Софийската районна прокуратура.

Въпреки това обаче в края на миналата седмица се оказва, че има изчезнали документи. АПИ спира конкурса буквално на финалната му права. А шефът на Пътната агенция подава сигнал в полицията. Още в петък започват обиски в сградата и дома на Гайтанджиев.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова се включи в скандала чрез Facebook. Според нея мотивите за спиране на процедурата са несериозни, а Гайтанджиев е назначен именно по времето на служебния кабинет и то на мястото на сегашния регионален министър.

Тунелът "Железница" ще бъде най-големият тунел в България, ако бъде построен. Изграждането му ще продължи около три години. Без него няма да получим и пълното финансиране за довършване на магистрала „Струма”.

Самият Гайтанджиев е освободен с мярка „подписка”. Разследването продължава.

 

Снимка: bTV

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK