Заместник-областният управител Асим Адемов участва в национална конференция по наркотични вещества

Снимки: Областна администрация - Благоевград

Заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов бе официален гост на IX Национална конференция на Общинските съвети по наркотични вещества, която се проведе днес в зала „22 Септември“ в областния град.

Адемов подкрепи тази важна инициатива, както и необходимостта да бъдат представени ефективни мерки за превенция, ограничаване и намаляване на употребата на наркотици сред подрастващите и в училищата.

На конференцията бяха обсъдени интересни и полезни теми като: „Легализирането на марихуаната – вреди и ползи“, „Превантивни програми за ограничаване употребата на наркотици сред учениците и студентите“. Направиха се и презентации, клипове и други материали за извършване на превантивна дейност.

През последните години се наблюдава известна динамика в основните показатели за употребата на наркотици в България, което съответства на общите тенденции в Европейския съюз.

По обобщени данни от проучвания през периода 2010-2012 г. общо около 560-570 000 български граждани от 15 до 64 години поне веднъж в живота си са употребили някакво наркотично вещество.

Доста тревожен е фактът, че младите хора на възраст между 15 и 34 години представляват около 80-83% от всички лица във възрастовия диапазон 15-64 години, които поне веднъж в живота си са употребили някакъв наркотик, а още по-стряскащо е, че между 36 и 39% от студентите и учениците от 9-ти до 12-ти клас поне веднъж в живота си са пробвали някакво наркотично вещество.

Продължава да нараства интензивната форма на употреба на марихуана. От много години данните сочат, че марихуаната е най-масово ползваното незаконно наркотично вещество в България, затова особено полезна за днешната конференция бе темата за легализирането на марихуаната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK