Заместник-министър Кръстева се срещна с малки производители на плодове и зеленчуци в село Еленово

Снимка: МЗХГ

Със земеделските стопани бе обсъдена и темата за защита от градушки

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева се срещна с малки производители на плодове и зеленчуци в село Еленово, Община Нова Загора. По време на срещата тя ги запозна с условията и помощта, която те ще получат благодарение на извънредната мярка COVID-19 за сектор "Земеделие".

"Предложението на България за бързи средства и осигуряване на ликвидност за справяне с пандемията, което бе подкрепено от всички страни-членки на ЕС, е обнародвано в Официалния вестник на ЕК", съобщи заместник-министър Кръстева.

По думите й, бюджетът по нея е в размер на 2 %  от средствата по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., което е в порядъка на 100 млн. лв. Те ще бъдат пренасочени към чувствителните сектори. Заместник–министърът обясни, че се работи в посока, мярката да не създава затруднения при кандидатстване от страна на земеделците, а също така и за прилагане от страна на администрацията.

„Идеята ни е, в края на юли - началото на август да се отвори прием и максимално бързо и лесно финансовият ресурс да стигне до нуждаещите се земеделски стопани. Планираме те получат подкрепата си до 15 октомври“, допълни Кръстева.

От своя страна, земеделските стопани на срещата изразиха мнение, че по-добре да получат подпомагане на декар по мярката. По думите им, по този начин средствата ще бъдат получени в момент, в които имат нужда, а не следващата година, ако е на база доход.

Заместник–министър Кръстева обясни, че в момента МЗХГ събира становища по предложението и следващата стъпка е нотифициране на мярката пред Комисията.

Със земеделските стопани бе обсъдена и темата за защита от градушки, която става все по-актуална заради климатичните изменения. Според заместник-министър Кръстева, създавайки взаимоспомагателен фонд за обезщетения, България ще може да участва за управление на риска и да получава средства от ЕС за това. „Идеята е да се изплащат обезщетения и за под 100% пропаднали площи. След изготвянето на разчети ще стане ясно дали да бъде за над 30% или над 50% пропадналите площи“, уточни тя.

В срещата участие взеха директорът на ОДЗ Сливен Тодор Братанов и директорът на дирекция "Растениевъдство" в МЗХГ Петър Кировски.

По време на посещението си заместник-министър Кръстева разгледа и градини с насаждения в района на село Еленово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK