Заместник-министър Ципов: Трудът на служителите на НС 112 е от ключово значение за поддържането на ефективна система

Снимка: МВР

„На днешния ден професионалния си празник отбелязват служителите на една от важните структури в Министерството на вътрешните работи, утвърдили у нас съвременния европейски модел на реакция при търсенето и получаването на помощ в извънредна ситуация посредством услугата на единния телефон 112“, каза в приветствието си към Дирекция „Национална система 112” на МВР заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Той отчете последователната работа на МВР в посока развитие и усъвършенстване на системата 112, за да гарантира в най-висока степен живота, здравето, сигурността и имуществото на гражданите в риск. „Убеден съм, че надграждайки постигнатото, ще виждаме добри резултати, защото обединените усилия на МВР, на всички министерства и институции, имащи отношение към защитата и сигурността, комуникационната свързаност между тях и въвеждането на иновативни решения ще гарантират още по-качествена европейска услуга 112“, заяви заместник вътрешният министър. Бъдете здрави и все така отдадени на високохуманната кауза да помагате, защото вашият труд е от ключово значение за поддържането на ефективна система за реагиране при извънредни ситуации и гарантира здравето и сигурността на българските и на пребиваващите на територията на странната ни чужди граждани, пожела на служителите на дирекцията зам.-министър Ципов.

Инж. Цветомир Цеков, директор на Дирекция „Национална система 112”, благодари за всеотдайния труд на колегите си и маркира внедрени редица подобрения като: усъвършенствана ГИС система, позволяваща лесно и бързо въвеждане на координатите на обаждащия се; работа с един електронен картон на всички служби за спешно реагиране; осигурената възможност за надграждане на системата 112 с нови функционалности и услуги като услугата еCall, която стана факт от миналата година, а от края на месец януари е факт и услуга, осигуряваща достъп на хората със слухови и/или говорни увреждания. „Наша цел и професионален дълг е да работим в посока надграждане и усъвършенстване на системата 112, като разширяваме нейните възможности и обхват и я направим съизмерима с най-добрите европейски образци и по този начин повишим и нивото на обществената удовлетвореност от услугата 112“, подчерта Цеков.

Благодарности за добрата организация и експедитивността на служителите на Национална система 112 отправи и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров: Спасяването на човешки живот до голяма степен зависи от бързината на реакция на отговорните структури. Тук е мястото на 112, защото те са основен координатор. Благодарим на ръководството на МВР и на дирекцията за това, че бе създадена структура, която помага на всички.

„Постигнахме невероятно ниво на чат и видеоинформация, за нас това е много важно, когато става дума за комуникацията в глуха среда“, заяви и председателят на младежката организация към Съюза на глухите в България Росица Караджова, която изтъкна постигнатото от съвместната работа по създаването на услуга, осигуряваща достъп на хората със слухови и/или говорни увреждания.

В присъствието на началника на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, ръководители на главни дирекции и на дирекции в МВР, председателя на Съюза на глухите в България Николай Нинов, заместник-министър Красимир Ципов връчи на 16 служители на Дирекция „Национална система 112“ грамоти от административния секретар на МВР. Наградата е за образцово изпълнение на служебните задължения. Други 13 служители на дирекцията получиха писмена похвала от инж. Цветомир Цеков.

Министерството на вътрешните работи разработи и утвърди в партньорство с Министерството на здравеопазването „Концепция за развитие на Националната система 112”. С нея се дава зелена светлина на осигуряването на информационен обмен в мрежата на Националната система 112 в реално време чрез видео, данни и глас, което ще оптимизира решенията и дейностите в областта на сигурността и защитата. Добър пример в това отношение е изградената и действаща система eCall, използвана в моторните превозни средства, която при тежки пътнотранспортни произшествия осъществява автоматично повикване до телефон 112. През последните месеци в резултат на активна работа бе внедрена още една услуга, осигуряваща достъп на граждани със слухови и/или говорни увреждания до спешния телефон 112, в съответствие с Европейската регулаторна рамка в областта на електронните съобщения. Тази нова услуга, чийто социален ефект е безспорен, стана факт благодарение на обединените усилия на експерти от Министерството на вътрешните работи, Съюза на глухите в Българя и мобилните оператори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd
loading...