Наградиха отличени журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“

Снимки: Община Благоевград

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград, Христина Шопова, и ирландският посланик Н. Пр. Майкъл Форбс наградиха на тържествена церемония отличени журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“.

Церемонията, която се състоя в зала „22 септември“, е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин - една от най-видните личности, изправяла се срещу корупцията и разпространяването на наркотиците. Христина Шопова поздрави журналистите, които следват нейния пример.

„Сигурна съм, че всеки един от Вас, който се е занимавал с тези проблеми, е получавал и заплахи, и нареждане да не излизат материали и затова Ви благодаря, че сте смели в днешно време, което е много трудно. Защото, когато институциите работят, много е важно да има медии, които отразяват истината, а тя невинаги е приятна. И тук Ви благодаря не само като заместник- кмет, но и като майка на подрастващо дете. Защото да се правиш, че няма проблем, не означава, че няма проблем. Говорейки за тази жена, която почитаме днес, няма как само да запазим минута мълчание и да склоним глава и да се преклоним пред смелостта й", каза в приветствието си заместник-кметът.

Шопова благодари специално на д-р Теменужда Любенова и нейния екип, че вече 10 години отстояват, работят и надграждат конкурса в памет на Вероника Герин „Сърце и слово срещу наркотиците”.

Преди да бъдат отличени, представителите на национални и местни медии бяха поздравени и от ирландския посланик Н.Пр. Майкъл Форбс.

„Вероника  стигна до края на тази борба, тя даде живота си. Но правейки това, тя постави фокус на целия свят върху този огромен проблем. Журналистите имат огромна отговорност да покажат проблемите и да се борят срещу тях. Този ден е посветен на Вероника като журналист, каквито сте Вие, които осветяват проблеми“, заяви Н. Пр. Майкъл Форбс и благодари за борбата, която се води в Благоевград, в България.

Наградените журналисти бяха разделени в категории. За „Електронни медии“ бе отличен сайтът на ECAD ( Европейски градове срещу наркотиците) за цялостна работа и борба срещу наркотиците. Наградата получи гл. секретар на ECAD и официален гост на събитието Ерик Лейонмарк. Плакет и грамота, в категория „Печатни издания“, бяха присъдени на Алфонсо Себела - съдия от Неапол, Италия, за книгата му „Ловецът на мафиоти“ и „Заразената столица“, както и издателство ЕРА за издадените книги в борба срещу наркотиците.

Голямата награда за „Документално кино“ получи ръководителят на Регионален телевизионен център - Благоевград - Валери Яков за филма „1014 Последната година на Самуил“. Извънредна награда за изразена гражданска и професионална позиция и подпомагане на журналистически разследвания, свързани с разпространението и употребата на наркотици получиха проф. д-р Асен Дудов, д-р Цветослава Гълъбова, проф. Коста Костов, Ивайло Златанов и д-р Десислава Панайотова.

На официалната церемония по награждаването присъстваха още заместник-кметовете на Благоевград инж. Емилия Тунева и Иво Николов, началникът на РУО – Благоевград, Ивайло Златанов, заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“, проф. д-р Георги Апостолов, представители на духовенството, съдебната и изпълнителната власт, журналисти, граждани.

По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка Вероника Герин, посветила делото си на борбата с наркотиците. Специален поздрав към присъстващите гости отправи Ансамбъл „Пирин“. Малко преди самото началото на 10-ата церемония „Сърце и слово срещу наркотиците“, заместник-кметът Христина Шопова се срещна с Н.Пр. Майкъл Форбс и главния секретар на ECAD, Ерик Лейонмарк, с които начерта бъдещи взаимодействия и събития с цел превенция разпространението и употребата на наркотиците, както и трафика на хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK