Иван Гешев е новият главен прокурор

Снимка: Infomreja.bg

ВСС препотвърди избора на Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува повторно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

С 20 гласа “за” и 4 “против” пленумът на ВСС повторно гласува за кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

“Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи”. Това бяха първите думи на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев. След гласуването на кандидатурата му, той бе поканен в залата на ВСС, където правосъдният министър Данаил Кирилов го информира за резултата от гласуването.

“Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на Закона и Конституцията в името на България”, завърши Гешев.

Кадровиците решиха и предложението за назначаването на новия главен прокурор да бъде изпратено незабавно на президента. С това гласуване държавният глава е длъжен да подпише указа за назначаването на Гешев.

БГНЕС припомня, че и на първото гласуване, на 24 октомври, Гешев беше избран с 20 гласа “за” и 4 “против”. Точно преди седмица, на 7 ноември, президентът Румен Радев върна обратно във ВСС избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Днешното гласуване отново е съпътствано от протести и контрапротести.

Докато течеше гласуването пред сградата на ВСС се събраха на протест поддръжници и противници за кандидатурата на Иван Гешев. И двете фракции този път бяха далеч по-малобройни в сравнение с първото гласуване. Няма сериозни инциденти с органите на реда, единствено подвиквания и освирквания.

С полиция и метални прегради осъмна широк периметър около сградата на ВСС. Движението е напълно спряно, трамваи също не се движат.

По едно време яйца, кофички с кисело мляко и домати полетяха към сградата на ВСС и по тази на Института по правосъдие. Скандирания „Гешев е позор” озвучаваха пространството през целия ден.

Щателни полицейски проверки се извършваха в района на метростанция “Сердика”, около католическата църква, по бул. “Мария Луиза и “Витоша”. Всеки работещ или жител в района се допускаше зад загражденията след проверен документ за самоличност. След същите проверки бяха допускани и журналистите, които отразяват гласуването. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK