МнВР: Пазете се от коронавируса в Китай

Снимка: ВМА

Ограничете пътуванията

По официални данни на Световната здравна организация, към 21.01.2020 г. в световен мащаб има общо 314 потвърдени случая на заразени с новия коронавирус (2019-nCoV) - от тях 309 в Китай, 2  в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Република Корея. Двеста и седемдесет от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей, населеното място, откъдето се счита, че е започнала епидемията, като 51 от тях са тежко болни, а 2 са в критично състояние. В град Ухан се съобщава за 6 смъртни случая. Заразени с коронавируса към дата 22.01.2020 г. са и 16 здравни работници. Разпределението на заболелите по региони в Китай е следното: провинция Хубей – 270, провинция Гуандун – 17, община Пекин – 5, община Шанхай – 2, община Чунцин - 1, провинция Чжецзян – 5, провинция Дзянси – 2, провинция Съчуан – 1, община Тиянжин – 2, провинция Хенан – 1, провинция Хунан – 1, провинция Шандонг – 1, провинция Юнан – 1 и Тайван – 1.

С цел ограничаване на разпространението на епидемията, на 1 януари 2020 г. пазарът за морски дарове в град Ухан, който се счита за огнище на заразата, е бил затворен от местните власти. От днес, 23.01.2020 г., влизането и излизането от града е забранено, включително и за чуждестранни граждани, затворени са летищата, а градският транспорт не функционира. 

От МнВР препоръчват българските граждани, осъществяващи международни пътувания (особено в рисковите дестинации), да спазват обичайните предпазни мерки:
-    избягване на близък контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции;
-    често миене на ръцете, особено след директен контакт с болни хора или тяхната среда;
-    избягване на близък контакт с живи или умрели селскостопански и диви животни;
-    пътуващите със симптоми на остра респираторна инфекция трябва да практикуват етикет за кашлица (да поддържат дистанция, при кашляне или кихане да покриват носа и устата си с тъкани или кърпи за еднократна употреба и да мият ръцете си).

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване, насърчаваме пътуващите да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията си със своя лекуващ лекар.

Въз основа на наличната понастоящем информация, СЗО засега не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията.

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Новият коронавирус (nCoV) е нов щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни изследвания установяват, че SARS-CoV се предава от цивитни котки на хора, а MERS-CoV от дромедарни камили към хора. Понастоящем са известни  няколко коронавируси, които циркулират при животни и все още не са заразили хората.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолствата на Република България в региона на следните телефони:
-    Пекин, Китай, на тел.: +86 10 6532 1946 и в извънработно време на тел.: +86 10 6532 1916;
-   Джакарта, Индонезия, по всяко време на денонощието на следния телефон: +62 81296000691;
-    Токио, Япония, на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608;
-    Сеул, Корея, на тел.: +82 2 794 8625; +82 2 794 8626 и на дежурен телефон в извънработно време: + 82 10 3549 8625;

Припомняме, че на 31 декември, 2019 г., офисът на Световната здравна организация в Китай е бил информиран за случаи на пневмония в град Ухан, провинция Хубей, с причинител нов вид коронавирус. Най-вероятното огнище на болестта е пазар за морски дарове в град Ухан, който на 01 януари 2020 г. е бил затворен от местните власти. Град Ухан е важен транспортен център с международно значение. Към дата 19.01.2020 г. официалните данни са за 136 нови случая в Ухан, 2 в Пекин и 1 в Шънджън. Общата статистика за болестта сочи за 198 случая, от които трима души са починали, 44 са в критично състояние, 25 са изписани от болницата. Според предварителното епидемиологично разследване, повечето заболели са работили или са били чести посетители на пазара за морски дарове в Ухан. По последни данни, вирусът се е разпространил извън Китай, като пристанищните власти на Япония, Тайланд, Южна Корея, Хонконг и Сингапур са поставили под карантина пътници, за които се подозира, че са заразени. Съобщава се за предполагаем случай на болестта и в Австралия.

Новият вирус принадлежи към същото семейство коронавируси, което причинява тежък остър респираторен синдром (SARS), от който загинаха близо 800 души в световен мащаб по време на епидемия между 2002 г. и 2003 г., която също започна от Китай. Докладваните клинични симптоми са главно висока температура, в някои случаи придружена със затруднено дишане. Световната здравна организация съветва при симптоми, подсказващи за респираторни заболявания по време или след пътуване, пътуващите да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуването със своя лекуващ лекар. Към момента няма ваксина срещу коронавируса.

Властите в град Ухан и в региона полагат усилия да ограничат разпространението му. Съществуват опасения относно потенциалното разрастване на епидемията, свързани с предстоящото на 24-25 януари, т.г., честване на Лунната Нова година, заради което стотици милиони китайски туристи вече започват да пътуват в страната и в чужбина. Следва да се има предвид, че държави, съседни на Китай или с голям пътникопоток от китайски туристи, могат да предприемат допълнителни мерки за откриване и предотвратяване разпространението на новия вирус. Така, например, на българските граждани, които възнамеряват да пътуват предимно от Китай, а също така и от Тайланд, Япония и Южна Корея за Индонезия през следващите дни, при пристигането им на съответното летище или пристанище, ще им бъде дадена за попълване жълта здравна карта от типа health alert cards. Пътуващите трябва да съхраняват картите за около една или две седмици и ако имат симптоми на вируса, следва да ги покажат на здравните служители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK