Зам.-министър Валентин Йовев в Банско откри Форум за споделяне на добри практики на общините

Снимка: МРРБ

„Екипите на МРРБ активно работят за продължаване на тенденцията за осигуряване на устойчиви и по-силни региони, чийто потенциал да се използва максимално за постигане на по-висок икономически ръст и които да се развиват на база природни дадености, географски характеристики и специфичен потенциал.“ С тези думи  заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев откри Форум за споделяне на добри практики на общините.

Събитието, организирано от МРРБ, се провежда днес и утре в Банско.

„Работим за силни и независими общини, утвърждаващи демократичните ценности и защитаващи правата на българските граждани, законността и развитието“, каза още в словото си инженер Йовев. 

По думите му администрациите по места са кръвоносната система на държавата и без техния упорит труд нямаше да имаме днешната развиваща се България, такава каквато я виждаме сега и искаме да бъде в бъдеще.

„Местната власт „усеща“ „пулса“ на хората по места и от Вас зависи провеждането на национално – отговорна политика на местно ниво, съчетана с регионалните особености и нрави“, обърна се към представителите на общините Валентин Йовев. Той изрази надежда, че и в бъдеще МРРБ заедно с местната власт ще продължат да работят в активен диалог по редица законови и подзаконови нормативни актове, стратегии, програми и планове, касаещи подобряване условията за бизнес в страната и повишаването качеството на  живот на хората. 

Целта на форума е да се идентифицират и разпространят добрите практики за развитие и укрепване на местното самоуправление и местната демокрация в България, свързани със 12-те принципа за добро демократично управление на местно ниво.

От 2007-ма година, когато България приема да прилага Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, са реализирани четири процедури за присъждане на Етикета за иновации и добро управление.

В тези процедури Европейският Етикет е връчен на 29 общини, доказали прилагането на 12-те принципа в своята ежедневна работа.

„Желанието ни е насочено към разширяване на обхвата на общините, които успешно прилагат Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво. Същевременно полагаме усилия не само да провеждаме процедури за присъждане на Етикета, а и да бъде направена следваща качествена стъпка към повишаване устойчивостта на процеса на приложение на добрите практики в местното самоуправление и към стимулиране обмена на опит между общините“, заключи заместник - министърът.

На форума представители на общини, наградени с Етикета обменят опит в разработването и прилагането на добри практики.

В събитието се включиха и  кметът на община Банско Георги Икономов и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK