Зам.-министър Султанка Петрова: От 4 700 социални предприятия в страната, само едно се намира в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

От 4 700 социални предприятия, които се намират на територията на страната, само едно е в Кюстендил – обществената пералня, обяви след регионална среща в Кюстендил зам.-социалният министър Султанка Петрова. Днес тя проведе среща с кметове от общини, областния управител Виктор Янев, Дирекция „Бюро по труда“ и социални институции, на която бяха обсъдени мерките за справяне с демографската криза и безработицата.

„Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена България е демографската ситуация в страната. Първата подобна среща беше проведена във Видин през 2017 г., сега е в Кюстендил. Ситуацията, която беше изнесена от моите колеги е, че нивото на заплащането е доста ниско, висока безработица, застаряващо население в областта. Днес те получиха и попълниха анкетни карти, на които предстои да се направи анализ от експертите в министерството и да се набележат конкретни стъпки за справяне с демографската ситуация в региона“, обяви зам.-министър Петрова.

Тя запозна всички присъстващи в залата с новата социална политика на МТСП и нов закон за предприятията от социалната и солидарна икономика, който бе приет през октомври м.г.

„Това е закон, с който аз лично много се гордея, тъй като от 25 години такъв не е създаван и той дава изключително много възможности на пазара на труда. А именно, да бъдат включени уязвими групи от българското общество. Това са младежи до 29 години, хора над 55 години, родители отглеждащи деца с увреждания, хора с увреждания, бездомни, хора които са преминали лечение като наркозависими и с психически заболявания. Така че дадохме възможност на тези уязвими групи да бъдат по-лесно социализирани в обществото и да могат да бъдат включени в пазара на труда. Освен с труд, хората ще имат възможност и да се обучават, за да се включват в тези социални предприятия”, коментира още Султанка Петрова.

По нейни думи към моменти в страната има около 4 700 социални предприятия, а в Кюстендилска област то е само 1 и това е обществената пералня.

След влизане в сила на закона за предприятията от социалната и солидарна икономика, ще се създаде регистър и всяко регистрирано социално предприятие ще ползва насърчителните мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK