Зам.-министър Николова: Морското пространствено планиране е важна тема за развитието на Черно море

Снимка: МРРБ

Деница Николова откри семинар на тема „Трансгранично морско пространствено планиране за Черно море, България и Румъния"

До края на годината трябва да приключат обществените обсъждания по проекта на Морски пространствен план за периода 2021 – 2035 г.  Стратегическият документ е разработен от Националния център по териториално развитие по проект на МРРБ с европейско финансиране Това съобщи в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри семинар на тема „Трансгранично морско пространствено планиране за Черно море, България и Румъния - MARSPLAN-BS II“, проведен при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Приветствие към участниците отправи и кметът на община Бургас Димитър Николов, който подчерта значението на плана за развитието на морските общини.

„Морският план за пространствено развитие е най-комплексната и сложна задача, изпълнявана в България. Обвързан е с морската стратегия на страната и с Националната концепция за пространствено развитие и интегрираните териториални стратегии за развитие на Североизточен и Югоизточен район на страната, отбеляза пред участниците Николова.

„Морското пространствено планиране е важна тема за развитието на Черно море. Чрез него ние ще дадем баланса между икономическите и инвестиционни интереси, от една страна, и опазването на околната среда и природните ресурси, от друга“, обясни  заместник-министърът. В него ще са отразени мнения на заинтересованите страни за най-важните приоритети, богата база данни от научни изследвания, информационни ресурси, карти и т.н. Основните му приоритети ще са опазването на морските екосистеми, икономическото развитие, социалното подпомагане, трансграничното сътрудничеството, съхраняване на  културното наследство и околната среда, устройство на крайбрежието, морските пътища и корабоплаването, зоните за спорт и туризъм и др.

„Морското пространствено планиране разглежда целия наличен морски и крайбрежен капитал на страната, за да постигне на  икономически, социални и екологични цели. Очаква се той да доведе до намаляване на конфликтите за достъп до морските територии, намаляване на въздействието върху екосистемите, както и до понижаване на разходите на публичните власти при координирани действие“, каза още Николова.

По проекта ще се изготви и GIS система, в която над 20 организации ще предоставят данни за крайбрежието и морските територии – климат, защитени територии, демография, морски транспорт, рибарство и аквакултури, биоразнообразие, геология, туризъм, комуникационни системи и др.

Зам.-министър Николова информира, че до 31 март 2021 г. планът ще бъде представен на Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK