Комитова: В строителния бранш има дълбоко разделение – малка група фирми са с аванси, а други нямат

Снимка: МРРБ

„Бюджетът на АПИ е бил ликвидиран до 30 април и оставен на 0 лв., което фирмите знаят“

В строителния бранш има дълбоко разделение на фирмите. Една малка група са получили от държавата аванси общо за 1,4 млрд.лв., и друга, по-голяма, която не е получила нищо. Това разделение не е създадено от служебното правителство, а е наследство от предишното управление на пътния сектор.

Това каза в сутрешния блок „Събуди се“ на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Според нея по тази причина в рамките на седмицата е имало два протеста - във вторник на фирми, които са работили без аванс, а вчера в петък - тези, които разполагат с огромен финансов ресурс, получен предварително.

Министърът напомни,че протестират пътностроителните дружества, които са дълбоко разделени с всички останали строителни компании.

“В България има повече от 21 000 строителни фирми с над 155 000 работници, по данни от НСИ. От всички тях протестират само тези от пътното строителство. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки, цена и качество. Около 20-30 от пътния бранш от години работят без да се състезават, понякога без обществени поръчки, по „ин хаус“ процедури и по 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство на държавата, АПИ и „Автомагистрали“. Имаме  21 000 фирми, които работят в пазарна икономика и 20-30, които са в икономика, която не  е  свързана с европейските ценности, евроатлантическата ни ориентация и пазарната икономика. Те живеят в пълен комфорт и са се устремили към пазарна икономика, на изток от нас“, коментира регионалният министър.

Арх. Комитова добави, че въпросните групи от фирми са получили от предишните управляващи 1,4 млрд. лв. аванси, а сега  имат претенции да получат още  над 900 млн. лева. Ето защо е нелогично работниците да казват, че нямат заплати - фирмите имат излишък от аванса.

„Ще проверим с Инспекцията по труда, за да видим колко души са ощетени. Ние не разбрахме кои протестират, от къде да знаем дали е вярно, че хората имат или нямат заплата, за това не го приемам като чиста монета. Пред МРРБ стоят хора, протестират, че нямат заплати, но аз нямам гаранция, че ако платя на посредници, собственикът няма да отиде после с тези пари - 50 милиона например - в Дубай, и хората пак да са без пари. Затова държа да говоря само със собственици, разговорите ще са открити, трябва да има диалог“, заяви тя.  

Това е причината, заради която МРРБ повече няма да разговаря с посредници, а само със собствениците, за да се уредят въпросите юридически. Арх. Комитова обясни, че от месеци има срещи с директори, управители, профсъюзи, работници, но само собствениците ги няма.

Министърът напомни, че в Главна дирекция „Инспекция по труда“ няма данни за съкращения на хора от строителния сектор, който не бе засегнат и от COVID-кризата. „Ние искаме да работим с тях, не ги отхвърляме. Това са български фирми, но от първия ден те воюват с мен, не знам защо. Те добре знаят, че бюджета на АПИ от 400 млн.лв. е изчерпан до 30 април. В същото време слушам вече 5 месеца, че служебното правителство е спряло всякакво строителство. Като е  спряно – те за какви пари претендират? Те строили ли са или не са строили? Ако са строили –значи служебното правителство не е спирало никакви обекти. Ако не са строили - да кажат: ние политически искаме да взривяваме обстановката. твърдят, че много са работили, а  едни други хора казват, че е спряно цялото строителство“, каза още арх. Комитова.

Според регионалният министър протестът изпълнява и задачата да създава напрежение в обществото. „Вече пет месеца се говори, че откакто е този кабинет, страшно се влошиха пътищата на България. Водата спря по селата, мантинелите паднаха, всичко се срина само за тези месеци и регионалният министър е най-големият виновник.  Пътищата ни искат постоянна поддръжка, за която годишно са нужни по 1.5 млрд.лв“, каза още арх. Комитова.

В момента ние се готвим за зимно поддържане и сме предприели няколко стъпки. Като служебно правителство, ние подходихме отговорно. Бюджетът на АПИ бе ликвидиран до 30 април и нямаше стотинка.

С актуализацията на бюджета осигурихме 100 млн.лв. за зимно поддържане. И е важно, защото преди 2 месеца имахме 0 лв. за това. Обявихме обществена поръчка за зимно поддържане и направихме комисия, която да работи по договорите на фирмите. Ако те желаят да работят с нас - ще продължим да чистим с тях“, отбеляза още регионалният министър и подчерта, че зимното почистване е обезпечено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK