С 6,5 млн. лв. укрепват пътя за Рилския манастир

Снимка: Infomreja.bg

Парите ще бъдат отпуснати от МРРБ

6 457 500 лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир. С тях ще се финансират необходимите за целта  проучвателно-проектантски дейности и строително-монтажни работи. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в днешния парламентарен контрол.

Регионалният министър напомни, че през 2018 г. в засегнатите от срутища три участъка от третокласния път Кочериново – Рила – Рилски Манастир – Кирилова поляна от пътноподдържащата фирма са извършени аварийно-възстановителни дейности. През 2019 г. са одобрени допълнителни средства за аварийно укрепване на участъка и фирмата изпълнител стартира дейности по укрепване, които поради нестабилността на терена и активния стадий на развитие на срутищата са прекратени.

С цел провери на актуалното им състояние ще бъдат извършени нови инженерно-геоложки и геотехнически проучвания за установяване на инженерно-геоложките условия в обсега на засегнатите участъци, изясняване на причините, обхвата и динамиката на проявилите се процеси и за получаване на достатъчно информация за свойствата на масива ще бъдат извършени

За участъка има изготвено задание за проектиране, което e утвърдено през м. август. Предстои изработване на технически проект, който трябва да бъде одобрен, и издаване на разрешение за строеж, за да могат да бъдат започнат строително-монтажни работи. Предстои да бъде обявена и процедура за избор на консултант.

Министър Аврамова напомни, че на 4 септември правителството прие постановление, с което даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поема ангажименти за разходи в размер до 447 100 000 лв. Така на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност да възлага дейности по укрепване на за свлачища и срутища по републиканската пътна мрежа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK