96% от територията на страната ще бъде покрита с кадастрална карта до края на годината

Снимки: МРРБ

„До края на годината очакваме да се постигне покритие на 96% от територията на страната с кадастрална карта. Завършването на кадастралната карта и кадастралните регистри за цялата страна има важна роля за стимулиране на инвестиционните процеси и икономическия растеж.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев при откриването на Общото събрание Национално сдружение недвижими имоти.

„Изграден е кадастър за всички областни градове, в голяма част от общинските центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и засилен инвестиционен интерес, обхванати са цялото Черноморско крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти“, подчерта още Йовев.

Очаква се до 4-5 години да завърши изработването и на специализираните карти в най-различни инвестиционни сфери като надграждаща информация на кадастралната карта, стана ясно от думите на заместник-министъра.

Той беше категоричен, че специализираните карти са изключително ценни за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения, защото ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и др.

„Важно и необходимо е да има конструктивен диалог между институциите и бизнеса, още по-важно е да обменяме идеи, мнения и опит“, каза още на форума Йовев и подчерта, че приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е развитието на строителната индустрия и инвестиционните процеси в регионите.

„Значението  на строителния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места“, заключи заместник-министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK