Короядът унищожава най-много дървесина в Благоевградско и Смолянско

Снимка: bTV

Най-голямо количество повредена от корояди дървесина отчитат Югозападното държавно предприятие (ДП) Благоевград и Южноцентралното държавно предприятие Смолян.

Това показват данните за периода 24 юли 2017 г. – 18 май 2018 г., изнесени от министъра на земеделието Румен Порожанов в отговор на депутатско питане за взетите мерки за ускорено усвояване на повредената от корояди дървесина, съобщи БГНЕС.

Третото предприятие, което е най-засегнато, е Югоизточно ДП – Сливен. В кубични метри в Югозападното ДП Благоевград 244 524 куб. м е количеството повредена от корояди дървесина по сключени договори за добив без провеждане на процедури; в Южноцентралното ДП – Смолян – количеството е 261 847 куб. м, а в Югоизточното ДП – Сливен - 84 757 куб. м.

Размерът на паричните средства, които са заплатени от възложителите - ДГС – държавните горски стопанства (ДГС), и държавните ловни стопанства (ДЛС), в изпълнение на сключените договори, са 4 881 160 лв. за Югозападното ДП Благоевград; 4 753 342 лв. за Южноцентрално ДП – Смолян и 1 617 812 лв. за Югоизточно ДП – Сливен.

Съгласно разпоредбата, изпълнението на дейностите, в които попада добивът на дървесина, се извършва от търговци, регистрирани в публичния регистър и притежаващи удостоверение за регистрация за съответната дейност, както и от ДГС и ДЛС.

Единствено за дейността - маркиране на насаждения и дървета за сеч, се допуска изпълнение на дейността и от физически лица, регистрирани в публичния регистър и притежаващи удостоверение за регистрация за тази дейност. По тази причина не е възлаган добив на дървесина на физически лица, се казва още в отговора на министър Порожанов. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK