Заловиха помагача на брюкселските атентатори

Снимка: ЕРА

Издирваният за атентатите в Брюксел Наджим Лашрaуи е бил задържан в столичното предградие Андерлехт, съобщават световните агенции, цитирани от БТВ.

По първоначална информация, именно 25-годишният Лашрaуи е изготвил взривните устройства, използвани при атаките.

Той е един от тримата заподозрени, които се виждат на видео от охранителните камери на летището.

Другите двама са братята Халид и Брахим ел-Бакрауи, взривили се на аерогарата и в метрото.

„За момента не мога да кажа дали има връзка между атентатите и залавянето на Салах Абдеслам. Разследването върви и отбелязваме напредък. Намираме много нови елементи, но не мога да ги споделя на този етап на разследването”, коментира белгийският вътрешен министър Ян Ямбон.

ДНК на арестувания беше открито в квартири, използвани от извършителите на парижките атентати от 13 ноември.

Миналата година той е бил засечен на границата между Австрия и Унгария заедно със Салах Абдеслам, както и със застреляния миналата седмица терорист Мохамед Белкаид, осигурил пари за квартира на парижките атентатори в предградието "Сен Дени".

Следствието е установило, че Лашрауи и Белкаид са двамата мъже от Брюксел, с които парижките терористи са поддържали връзка в нощта на ударите във френската столица. Лашрауи е получил съобщението "Започваме, действаме" преди атаката срещу залата "Батаклан".

Белкаид бе открит в списъци на членове на "Ислямска държава", според които е постъпил в редиците на терористичната групировка с намерението да стане шахид.

При експлозиите на аерогарата и в метрото на белгийската столица вчера сутринта загинаха 34 души, а 250 бяха ранени.

Тази нощ имаше обиск в жилище в един от кварталите на белгийската столица. В него са открити взривно устройство и знаме на „Ислямска държава".

Разследващите са стигнали до жилището по информация на таксиметровия шофьор, които е откарал тримата терористи на летището в Брюксел.

Той е казал пред разследващите откъде е взел пътниците си, което е накарало властите да проведат обиск на адреса.

Шофьорът разпознал мъжете на снимките от охранителните камери на летището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK