Заловиха 55-годишен, превозвал нелегални мигранти

Снимки: ПРБ

В камион са открити 12 чужденци от Сирия и Ирак - 4 жени, 5 мъже и три малолетни деца

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград, привлече като обвиняем Н.М., на 55 г., за опит да подпомогне чужди граждани незаконно да преминат през страната – престъпление по чл. 281 ал.2 във вр. чл. 18 от Наказателния кодекс.

На 6 март 2021 г., в землището на с. Генералово, общ. Свиленград, служители на Гранично полицейско управление – Ново село, установили товарен автомобил, в чието товарното помещение се намирали група от 12 чужди граждани от Сирия и Ирак - 4 жени, 5 мъже и три малолетни деца.

Незабавно били извършени действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Установено е, че водачът на товарния автомобил, марка "Мерцедес"  - Н.М., на 55 г., е следвало да ги транспортира до гр. Свиленград, а оттам до гр. София.   

Събрани са доказателства, че гражданите на Сирия и Ирак са били прекарани нелегално от каналджия, на когото платили между 2 000 и 4 000 евро, за да стигнат до гр. София. Пресекли са границата в  района на граничен репер на река Марица, в землището на село Генералово, общ.Свиленград. Като веществено доказателство по делото е приобщено моторното превозно средство - товарен автомобил, послужил за извършване на престъплението. 

Обвиняемият Н.М. е задържан за срок от 72 часа с постановление на дежурния прокурор на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Действията по разследването продължават. Чужденците са настанени в миграционен център. 

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура - Хасково и Гранична полиция, в който участваха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор и .Стоян  Мандаджиев, директор на Регионална дирекция “Гранична полиция”- гр. Смолян. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2