Под мотото „Гората е здраве” се отбелязва традиционната Седмица на гората

Снимка: Infomreja.bg

За първи път Седмицата на гората се чества през 1925 г.

Под мотото „Гората е здраве” в дните от 5 до 11 април се отбелязва традиционната Седмица на гората. Поради епидемиологичната обстановка в страната за втора поредна година Югозападното държавно предприятие не предвижда масови публични събития. Залесяванията обаче продължават при спазване на наложените ограничителни мерки. По повод 10-годишния юбилей от създаването на ЮЗДП и по инициатива на ръководството служителите от всички териториални поделения и централно управление ще залесят общо 150 дка горски площи в районите на „ДЛС Дикчан”, „ДГС Дупница” и „ДГС Сливница”. Ще бъдат използвани 50 000 контейнерни фиданки от черен бор, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в с. Локорско, доставена от ЮЗДП по европейски проект. Залесяването започва в първия ден на Седмицата на гората – 5 април и ще се извърши по график, за да се спази изискването за дистанция.  

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 600 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Дръвчетата са от видовете червен дъб, бреза, акация, кестен, птиче грозде и люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

За първи път Седмицата на гората се чества през 1925 г., когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите се провежда Празник на залесяването. Тогава са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, а на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. С тази инициатива се цели да се обърне внимание на ползите от опазването на горите като незаменим ресурс за живота и здравето на хората. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата цяла седмица на април.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK