Каракачанов: Поколения български офицери следват идеала на Левски за обединение

Снимки: МО

Министърът на отбраната изнесе лекция пред курсантите от Националния военен университет

Поколения български офицери следваха идеала на Васил Левски. С примера на Апостола те водиха победоносните български полкове по полята на Тракия, Македония и Добруджа и написаха славни страници в нашата история.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в лекцията си пред курсантите от Националния военен университет днес, 18 февруари, в гр. Велико Търново. „Армията е душата и волята за независимост на всяка една държава. Именно вие, които утре ще станете командири, най-добре трябва да познавате идеалите на Левски“, заяви той.

В Националния военен университет днес тържествено беше отбелязана 147-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. В присъствието на министъра на отбраната възпитаниците на Националния военен университет поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в знак на преклонение към делото на великия син на България.

В лекцията си на тема „Ролята на Апостола на свободата Васил Левски за възраждането на българския национален дух“ министър Каракачанов отбеляза, че българите извършват цялото си национално пробуждане сами, със своите собствени сили и средства. Поколения българи следват идеалите на Васил Левски за национално освобождение със собствени задружни усилия. Той формулира първата българска национална доктрина и с делото си дава тласък на национално-освободителното движение, което довежда до Априлското въстание.

Пред преподавателите и курсантите на Националния военен университет министър Каракачанов припомни думите на един от най-ревностните последователи на идеалите на Апостола на свободата – полковник Борис Дрангов: „Българският войник е възпитаван да бие и да побеждава, а не да бъде мачкан и унижаван“.

„Не позволявайте във вашата професионална кариера да бъдете мачкани и унижавани. Вие сте онези хора, които гарантирате сигурността на нашата държава“, с тези думи министърът на отбраната се обърна към курсантите от Националния военен университет и ги призова да следват заветите на Апостола на свободата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK