В разсадника край Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

„Тук е детската градина на горското стопанство“ - шегуват се работниците в разсадника в местността Сушица край град Гоце Делчев. Те са седем души и се грижат за площ от 100 декара.

Благодарение на тях тук избуяват бял бор, черен бор, топола, акация, дъб, каталпа… - бъдещи  иглолистни и широколистни гори. Оттук фиданките тръгват към горските стопанства на областта.

Разсадникът на стопанството в Гоце Делчев е от национално значение. В Благоевградска област има само още един подобен – в Струмяни. Създаден е през 1964 година, когато е обхващал само 12 декара.

В момента работниците са заети с изваждане на добре окоренени елхички за Коледа. Извадили са и около 10 хиляди тополови фиданки за залесяване по поречието на река Места. Хората са доволни от вида и на елхичките, и на тополите, но само те си знаят колко труд са положили, за да израснат тези стройни дръвчета.

„Белия и черния бор отглеждаме от семена. Берем шишарки в гората, които после сушим на слънце, за да се отворят и да паднат семената, които засяваме. Сега имаме малки борчета, на 1-2 години. Копаем ги, торим … , от бебета ги отглеждаме”  – смее се Ангел Караилиев, който вече 17 години работи в разсадника. Отскоро той предава богатия си опит на своя млад колега Георги Папарков.

Дъбът също изисква голямо внимание. Жълъдите в лехите са наредени като синджир. За да не измръзнат, хората тук ги покриват със слама. Когато дойде време, разсадът ще бъде пикиран. Освен лехите, сега в разсадника има тазгодишни и миналогодишни дъбови насаждения.

Не са малко грижите и за тополите. Горското стопанство купува резници и работниците ги засаждат. Като се оформят дръвчетата и пуснат филизи, те ги почистват и оставят само един, който да върви нагоре. Така, докато стигне 2-3 метра, когато вече изваждат тополите за разсаждане.

Всяка година Горско стопанство – Гоце Делчев, засажда по 150 декара тополи. Така се осъществява противоерозионно залесяване. Тополите се отглеждат и като суровина за дървообработващата промишленост. За тази цел трябва да мине период от около 15-20 години, докато дърветата достигнат техническа зрялост.

Тези дни работници от Горското стопанство разсаждат тополи в землището на село Копривлен, край брега на Места. Времето е подходящо и част от тях маркират площта, а други засаждат фиданките с помощта на багер.

Всяко дърво има белег  на метър от корена си, докъдето трябва да бъде зарито в почвата. Насажденията ще се напояват от реката, макар че нивото и е спаднало дори в това време на годината.

Нобходимостта от разсадници като този край Гоце Делчев става все по-голяма.

За да ги има българските гори! За да я има българската природа!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Малин Танчев11:26 - 24.10.2022
Дайте телефон за връзка или работно време, моля!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK