Деца от столично училище посетиха разкопките край Покровник

Снимки: 125 СУ „Боян Пенев“ - София

Ученици от 8 „а“ клас се запознаха с популярната страна на археологията по време на своето посещение на разкопките на късноримското селище край благоевградското село Покровник.

Инициативата се осъществява в резултат на партньорството между 125 СУ „Боян Пенев“ и Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН и е част от новата учебна програма „Иновативно училище“ и практикумите, включени в нея.

Екипът на доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ даде възможност на бъдещите археолози да се докоснат до цялостната атмосфера на археологическото проучване, като ги запозна с основните принципи, при които се осъществяват разкопките, и с начина на описване и първоначално съхраняване на артефактите, преди те да бъдат предадени за реставрация.

Осмокласниците научиха и как да разкриват и определят културни слоеве. Не на последно място те станаха свидетели как бе открита бронзова монета от Античността, участваха в изваждането от пръстта на частично запазен керамичен съд и видяха човешките скелети, намерени по-рано в разкритите гробове.

„Това партньорство е прекрасна възможност да събудим любопитството на децата и сами да научат повече за историята на България, както и да осъзнаят колко е важно да съхранят миналото, за да го предадат на бъдещите поколения. И няма по-пряк път да постигнем това освен на терен – с шпакла и четка в ръка. С нетърпение очакваме да видим как учениците ни ще използват новите си археологически умения, за да намерят сами още скрити съкровища“, каза Палма Никлева, ръководител на практикумите по археология в 125 СУ „Боян Пенев“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK