Автогарата в Банско ще работи поне още 2-3 години

Снимка: Infomreja.bg

Градът няма да остане без автогара, съобщи кметът Кадев

Автогарата в Банско ще работи поне още 2-3 години.

Община Банско никога не е била собственик на автогарата, уточнява кметът Кадев. Автогарата като сграда и терен са били собственост на Министерство на транспорта в лицето на бившето държавно предприятие ДАП, а през 90-те години тя  става собственост на „Транс Пирин”ООД. Поради невъзможност да стопанисва и поддържа автогарата, в началото на тази година дружеството е продало имота на собствениците на съседния хотел. Според заявеното от новите собственици инвестиционно намерение, там ще бъде изградена спортна инфраструктура и паркинг. В общината вече са внесени необходимите документи за ПУП на територията.

Според кметът Иван Кадев, потребността от автогара в града е въпрос, който не се нуждае от коментари.

„Наличието на автогара, в който и да е град, е задължителна част от неговата инфраструктура, защото има обществено и социално значение. Важно е за Банско, тъй като сме зависими изцяло от автотранспорта, но и като град -  целогодишна туристическа дестинация и зимна столица на Балканите. Затова проведох среща с новите собственици и договорихме в следващите 2-3 години автогарата да продължи да се ползва като такава. Междувременно, Общината ще направи необходимото за изграждане на нова автогара.

Продажбата на автогарата едва ли ще се отрази сериозно на посещаемостта на туристи  в гр. Банско. Няма точна статистика какъв е процентът на туристите, ползващи обществен транспорт, за да дойдат тук на екскурзия или почивка. Наблюденията показват, че не е много висок. Автобусният транспорт се ползва предимно от местни жители и сезонно работещите в града, т.е. автогарата  е с обществена значимост за местното население и местния бизнес”, уточнява Иван Кадев.

Той е категоричен, че няма опасност Банско да остане без автогара. Вече се правят проучвания и се подготвят идейни проекти. Вероятно новата автогара ще бъде в същия район, близо до ЖП гарата.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5