Банско иска най-малко 2 млн. помощ от държавата, 18% е безработицата

Снимка: Infomreja.bg

От 26-и май отварят градините, джаз фест ще има, градът няма автогара

Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени.

Това каза кметът на курортния град – Иван Кадев, който даде пресконференция през метните журналисти.

Според думите му най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът заяви, че през карантинния период е имало сериозни инциденти, а Общинският кризисен щаб е имал отлична комуникация както с Областния щаб с ръководител Бисер Михайлов, така и с Националния кризисен щаб.

Кметът благодари на всички служители на първа линия, както и на съгражданите си, които поддържаха духа с дрънкането на звонци и биенето на църковните камбани.

Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, каза кметът. Това бе доказано и с масовото тестване  в Банско, Добринище и Места.

Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отраява тежко на бизнеса“, заяви Кадев.

Кметът обясни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.

„Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината“, каза Кадев и допълни, че част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.

„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец.“

Общината е поискала от Фонд Флаг отлагане на плащанията на част от вноските.

От 30.04. приходите от данъци са с 13% по-малко от миналата година.

Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си, каза Кадев.

Той обясни, че Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи.

Кадев даде и разяснения за отлагащите се събития от летния културен календар. Джаз фестивалът и оперният фестивал ще се проведат, но при строги мерки и с фокус върху българските изпълнители като гост участници. Спортни и културни мероприятия на закрито няма да има. Ще се запазят и културните вечери, провеждащите се в старинния квартал на града и пред църквата.

„Нека всички видят един спасен летен сезон в пандемия“, каза Кадев.

Той припомни, че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти.

„Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, каза Кадев.

Той каза, че ще бъде предоставен финансов анализ за загубите по и след карантината пред Министерски съвет.

„Разчетите са сериозни за нас“, каза Кадев.

Зам.-кметът Въчкова каза, че се увеличава тежестта върху общината, защото има хора, които не са подпомагани от мерките на държавата, и така разходите на общината се увеличават.

„Искаме туризъм в чист и подреден град, но трябват средства за незабавни и неотложни инфраструктурни проекти“, допълни Въчкова. Тя визира ремонт на улици и детски площадки.

Минималната помощ, която Общината ще иска от държавата, е в размер на 2 млн. лв.

„Тази цифра е скромна“, подчерта Въчкова и апелира медиите да разпространят, че в „Банско сме добре и показахме, че можем да се грижим един за друг“.

Според разчети на Димитър Русков все още никой не е получил помощи по мярката 60/40, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 млади.

18% е безработицата в града до 30-и април. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но са били минимални.

Съобщено бе, че от 26-и май започва работата и на детските градини.

Към момента, сподели зам.-кметът Баненски, няма спрени проекти, дори се очаква през септември завършването на околовръстния път, а Въчкова допълни, че проекти, които не изискват процедури за обществена поръчка, ще бъдат възлагани на местни фирми за стимулиране на бизнеса.

От друга страна слуховете за продажбата на автогарата в града се оправдаха. Собственикът „Пиринтранс“ я е продал на „Гранд хотел Банско“ и в момента градът не разполага с автогара като кметът ще проведе среща с новия собственик, за да може да се запази част от терена за извършването на транспортните услуги.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK