Президентът: Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно

Снимки: Прессекретариат на президент

Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България,да има прозрачност на собственост, на управленски решения, заяви президентът Румен Радев в публична лекция в Университета за национално и световно стопанство, където той откри Младежки икономически форум.

Темата на лекцията на държавния глава е „Социално-икономическо развитие на България - предизвикателства и перспективи”.

„В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно.

Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно.

Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички”, каза президентът.

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, заяви Радев.

„Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция.

Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии, с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал“, каза още Радев.

„Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK