Закони, а не заклинания срещу външните влияния иска Румен Радев

Снимка: Рresident.bg

Тези избори откроиха сериозни проблеми, които предстоят да бъдат решавани. За това предупреди президентът Румен Радев в първото си обръщение към нацията.

Държавният глава напомни, че вече е издал указа за свикване на Народното събрание на 19 април и с това първо изречение предпостави изявлението си като изказване на очакванията си от народните представители.

По думите на президента Радев е имало "организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати" и само институциите и мъдростта на българските граждани "не позволиха това да се случи".

Радев засегна и накратко крайните възгледи и мерки, които са предприели някои партии, дори и в нарушение на законите

Проблемите, обаче по думите на Румен Радев остават:

"След изборите темата бързо бе погребана. Проблемите, обаче остават. Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната", посочи президентът и допълни:

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност между партийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни. На следващото 44-то Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми."

Президентът Румен Радев приветства куража и отговорността на правосъдното министерство за промени в законодателството, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. 

Но не заклинания, а закони са необходими, подчерта държавният глава.

По думите на Румен Радев предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашата независимост, интегритета на държавата и на обществото". Тези последни предложения обаче са останали извън фокуса на обществения дебат, който се бил концентрирал само върху предложенията за така наречената уседналост при гласуване.

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", заяви Радев.

Според президента обаче дебатът е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Той вярва, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения, като се отчита и принадлежността ни към единното европейско семейство. Румен Радев призова, когато се говори за права и задължения, те да бъдат сравнявани и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от ЕС - за нас еталон за демокрация.

С вяра в отговорното поведение на следващото Народно събрание, президентът Радев остави горните въпроси за разрешаване от 44-тия парламент.

"Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени. Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор.

Пожелавам успех на българските народни представители и вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK